Gode bøger og forfattere

Det kan måske virke en smule mærkeligt, men selv fantasien har nogle grænser, den bygger som alt andet ovenpå det udviklingstrin som samfundet har nået, både  teknisk, videnskabeligt og klassemæssigt.

Det kan især i dag virke mærkeligt at også vores fantasi skulle være bundet af vores historiske betingelser, det virker jo på os selv netop som om at der slet ingen grænser er. Men ikke desto mindre kan man næsten for hvert 10 år siden den industrielle tidsalder tog fart og den franske revolutions markerede overgangen til kapitalismen, se hvordan fiktionen har udviklet sig side om side med videnskaben. Fra Frankenstein til en Verdensomsejling under havet, frem vores dages Strøm mine tårer, sagde politimanden og Consider Phlebas (findes vist ikke i dansk oversættelse) og Ghost in the shell. Og det er derfor ikke en helt urimelig antagelse at fantasien også i dag har en mobil grænse og det også vil fortsætte på den måde også ind i det klasseløse samfund.

Fantasien og fremtiden afspejler dens samfunds nutid og fortid. Det bør ikke afholde nogen fra at læse bøger og se film, tværtimod blot et synspunkt der understreger at fantasier nok så individuelle i deres materie er et kollektivt produkt. Og det er et gode der kommer alle til gavn at dele sine ideer.

Jeg har i de seneste 15 år fulgt den britiske forfatter Alastair Reynolds bøger i Revelation Space science fiction serien eller ”spaceopera” som det kaldes. Og før det Ian M. Banks enestående serie om ”kulturen”. De to er efter min mening bedste der findes i almindelige boghandler i Danmark, når det gælder fantasier med realistiske træk om en nær fremtid i rumfarten.
De indeholder desuden alt det gode fra almindeligt jordbundne meneskelige historier fra drama, krimier, krigsfarer osv..

Alastair Reynolds er god til at låne fra filmideer, (bemærk se også Dark Star (1974) directed by John Carpenter), så er du både glad for bøger og film og rumfart er der genkendelses glæde at hente i disse historier om menneskenes kommende århundrede som opdagelsesrejsende og pionere, det er lidt dystre historier der binder en masse begivenheder og personer sammen som historien skrider frem. Ian M. Banks har sin helt egen stil, han holder med videnskaben og teknologien som vejen til AI og utopia – på en måde. Hver bog i Ian M. Banks ”kulturen” serie har sin egen indfaldsvinkel og genre og afsluttede historie, dog hovedsageligt med kulturens hemmelige virksomhed som dynamo. Der er kun enkelte gengangere i persongalleriet og enkelte referencer til tidligere begivenheder eller kommende beskrevet i andre bøger. Handlingerne fordeler sig over tusind år.

Eneste anke er at så få er oversat til dansk, måske skyldes det at ingen i underholdningsindustrien har fundet det vær at filmatisere historierne, hvilket egentlig er mærkeligt når man ser alle de mere eller mindre gode forsøg på at filmatisere Philip K. Dick.

Jeg glemte at man jo også bør nævne Ursula K. Le Guin, jeg har ikke selv været nogen trofast læser, men det er åbenlyst at hendes værker har spillet en stor rolle for mange.

Det er aldrig en nøjagtig kopi men altid farvet af tid og sted. Således kan man sætte en linje mellem Gulivers rejse af Jonathan Swift, og Holbergs komedier og Jules Verne. De brugte videnskab og eventyr i deres forfatterskab. Og der er et tydeligt lån i tegnefilmen Laputa – Slottet i himlen, (der også refereres i filmen), til Gulivers rejse.

Og i begyndelsen af tegnefilmen vises mærkværdige flyvende anordningen som beskrevet hos Jules Verne, og vist i filmen Master of the World.

master of the world

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

3 svar til Gode bøger og forfattere

  1. hb siger:

    Tjeck evt. Interstellar.dk en dansk blog om Science Fiction, nu udgivet som bog http://interstellar.sysctl.dk/interstellar_sysctl.pdf

  2. Pingback: Look who’s back… | Lysets hastighed

  3. Pingback: Nausicaä fra Vindenes Dal – er mange gensyn værd | Lysets hastighed

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s