Hvorfor det at flyve med lysets hastighed er teoretisk umuligt

Tiden som funktion af hastigheden viser ifølge teorien at jo hurtigere et rumfartøj bevæger sig desto langsommere går tiden. Indtil den til sidst, ved lysets hastighed, går i stå.

Nu har ingen jo rent faktisk prøvet det, og det kan derfor være svært at afprøve rigtigheden. Desuden skal der bruges mere end almindeligt meget energi på at accelerere et fartøj op til lystes hastighed. *

Men ved nærmere eftertanke er det jo også ret uheldigt at rejse ved den hastighed hvis det skulle vise sig at være rigtigt at tiden gik i stå. Fordi hverken rumfartøjets instrumenter eller eventuelle passagerer ville opdage det, og derfor heller ikke være i stand til at stoppe eller dreje fra ved den rigtige afkørsel.

Eneste mulighed ville være at nogen havde bygget en indfangningsmekanisme på forkant der kunne tage farten af så tiden begyndte at gå igen ved destinationen, og så håbe at der ikke fløj noget i vejen mellem punkt A og punkt B… Det ville være ret risikobetonet at satse på at ramme så præcist på et fremmet solsystem at fartøjet ville blive indfanget og af ”sig selv” decelererer.

Så er 99% af lysets hastighed en meget bedre rejsehastighed, hvor alle fordelene er med. Turen på flere år ville føles som ganske få måneder, fartøjet ville vide at denne fart ville svare til følelsen af at flyve med 10 gange lysets hastighed. Læs mere om lorentz faktoren på http://en.wikipedia.org/wiki/Time_dilation

Der er dog en ekstra ubekendt som man kan udlede af lyset… Dels kan man antage at selv større objekter strække sig ret langt ud ved store hastigheder tæt på lyset, det kan være imaginært, men i SF-teorien kan det betyde at det bliver umuligt for et fartøj at nå hastigheder der nærmer sig lyset hvor det ville bliver deformeret i en eller anden grad.

Det sidste der skal nævnes er der mærkelige fænomen med bevægelse i forhold til tyngdefelter. Når man her på jorden holder et drejende hjul kan man mærke en modstand når man bevæger det, der er ligesom en forbindelse mellem tyngdefeltet og tingen i bevægelse. Det findes tilsvarende bare meget svagere i rummet, og det findes også i universet. Men ved vores dagligdags hastigheder og størrelser betyder de ikke så meget.

Det mærkelige er at ved meget store hastighed og meget store objekter i bevægelse så vil det få en betydning der kan risikere at afbøje rumskibe på vej gennem universet. Altså endnu en grund til at rejse af sted med en moderat hastighed i hvert fald indtil den type fænomener er afdækket i praksis så man kan beregne og evt. kompensere kursen.

*Note: Altså den eneste kendte metode at få partikler op på lysets hastighed er i en accelerator. Og da det ikke er praktisk muligt at sætte et rumfartøj ind i en accelerator, så er alternativet at udstyre rumskibet med en. Men selv hvis man glemte alle teoretiske og lavpraktiske forbehold så ville det stadig ikke være muligt for rumskibet at komme den sidste promille, fordi i alle systemer er der energitab.

Læs mere om Aktion – Reaktion og Newtons trejde lov hos rummet.dk

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

2 svar til Hvorfor det at flyve med lysets hastighed er teoretisk umuligt

 1. hb siger:

  Hvis man bevæger sig tilbage mod BB, og universet omkring én bliver tættere, tungere og varmere, må tiden også gå langsommere (?)

  Så hvis man havde været til stede fra starten, og havde fulgt hele udviklingen frem til idag, ville man ikke være 13,7 mia. år gammel men meget, meget ældre…
  – eller hvad ?
  Et godt spørgsmål lånt fra http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvad-skete-der-big-bang

 2. hb siger:

  SF romanen Tau Zero forsøgte at beskrive hvad der ville kunne ske hvis noget går galt og et rumfartøj kom til at flyve for hurtigt.
  Læs omtale her http://houdorf.wordpress.com/2012/02/09/tau-zero/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s