Koldere end det absolutte nulpunkt

48622_650_550_0_0_0_0Tyske forskere har gennemført et eksperiment hvor det er lykkedes at bringe kalium-39 atomer under det absolutte nulpunkt. Læs historien på ing.dk

Termodynamikkens fundamentale begreber for ultrakolde gasser og det meningsfulde i det hele taget at tale om temperaturer i alle tilfælde er under intens og dyb udforskning.
I termodynamikken er temperatur en egenskab ved et system, der beskriver, hvordan systemet opfører sig, når man tilfører eller fjerner energi – hvordan det går fra orden til uorden – eller mere præcist, hvordan entropien ændrer sig.

Tilfører man energi til et almindeligt system med positive temperaturer, bevæger molekylerne sig hurtigere, der kommer mere uorden. Fjerner man energi, bliver der mere og mere orden, og nærmer man sig det absolutte nulpunkt ved -273,15 grader Celsius er både energi og entropi mindst muligt.

Ved negative temperaturer reagerer systemet modsat. Fjerner man energi får man mere uorden (højere entropi).

Det er forskere fra Ludwig-Maximillans-Universität München og Max-Planck-Institut für Quantenoptik, der har gennemført det banebrydende eksperiment baseret på teoretisk arbejde fra universitetet i Køln i 2010 der igen har taget udgangspunkt i et forslag, som Allard Mosk fra universitetet i Twente i Holland fremsatte i 2005.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s