Første resultater fra rumradioteleskopet Planck

A comparison of the resolution of images of the background radiation captured by the COBE satellite (1992), the WMAP satellite (2002) and the PLANCK satellite (2013). Photo from ESA.

A comparison of the resolution of images of the background radiation captured by the COBE satellite (1992), the WMAP satellite (2002) and the PLANCK satellite (2013). Photo from ESA.

Der puttes ret stor entusiasme i projektet med at kortlægge den kosmiske baggrundsstråling. En opdagelse der i den tidligere rumalder hurtigt blev kapret af de ideologiske og politiske kræfter der ønsker forskningen skal bekræfte deres verdensbillede og ikke “blot” være videnskab.

I nutiden er baggrundsstrålingen nærmest blevet lig med fortælling om Big Bang og omtales som “eftergløden”…

Men altså den seneste opmåling af baggrundsstrålingen, der stadig lider under at observationen har måttet foretages indefra solsystemet et sted i mælkevejen, og ikke er lagt ud i mellem galakserne, har været så detaljerede at det har været muligt at komme med en ny alder på universet, det er nu 13,81 mia. år. Desuden menes det at observationerne er så gode at de kan reducere variationer over Big Bang teorier til et overkommeligt antal – jeg forudser at de bliver slemt skuffede. Man kan læse mere om Planck satellitten og dens observationer hos ESA, og så samtidig blive underholdt af at deres spindoktor tidligere må havde arbejdet ved BT. PS: Plancks søster Herschel satelliten der blev opsendt samtidig, er på vej mod pensionering i et parkeringskredsløb.

Læs mere på http://arstechnica.com/science/2013/03/first-planck-results-the-universe-is-still-weird-and-interesting/

http://coraifeartaigh.wordpress.com/2013/03/22/ancient-light-at-cambridge-university/

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s