Dan Browns rablende religions thriller

who-1Det er trættende at læse bøger der er skrevet som om det var en spændingsfilm, det er ihvertfald min mening. Men grunden til at tage Dan Brown op her er naturligvis ikke hans litterærer kvaliteter, men at han igen og igen kredser om videnskabelige emner og blander det sammen med religion og nydelige turist attraktioner.

Men netop videnskaben bliver altid så sært forvrøvlet hos mr. Brown, ikke mindst iforhold til de uhyrre detaljerede beskrivelser af scenneriet. I den seneste bog “Inferno” er det videnskaben bag teorier om befolkningstilvækst og hypoteser om genetisk forædling der er i spil. Blandet op med forsøgsvis lommefilosofiske etiske dilemma diskussioner.

De riges frygt for masserne breder sig ud over siderne, og ældrebomben og befolkningseksplossionen, miskendte genier der ender som gale videnskabsmænd med religiøst storhedsvanvid blander sig med lyden af teatertorden og andet imaginært vraggods. I virkelighedens verden er der intet som helst videnskabeligt belæg for at de kriser som verden konfronteres med, som energikriser, fødevarekriser, råstofkriser, global opvarmning, arternes udrydelse og alle andre truende sammenbrud, er direkte forbundet med menneskehedens antal. Det er et falsum, ligesom der ikke er videnskabeligt belæg for at der kan fremavles overmennekser, eller at de kan fabrikeres på Monsanto – selvom de prøver. Og så er det ud over grænsen for populær fiktion at lade skurken vinde og preludere The Children of Men, det er politisk propaganda i glitret indpakning.

Mr. Brown burde slå sig på rejseguider i slentretempo og droppe biljagter og alt det andet Indiana sjov der fungere så meget bedre på film, og overlade Inferno til Dante og skræk for pandemier og historiens uafvendelighed til Terry Gilliam. Og især burde han droppe sin hang til fubvidenskab. Bogen er grænsende til irriterende og forførende underholdning og ganske uforløst som en stribe med Søren Brun. Virkelighedens kriser kan løses i fælleskab, åbenhed er et af værktøjerne.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s