Rengøringsstandarden i Larm film

det er videnskabens systematiske metode der er dokumentarfilmens berettigelse

I vinters kom selskabet Larm film i klemme fordi de havde fået nogle lokale borgere til at skrive skilte og stille sig op udenfor ved retssagen mod EBH bank i forbindelse med en dokumentarudsendelse om finanskrisen.

De mere eller mindre iscenesatte borgerne blev samme dag filmet og omtalt som en demonstration i tv-avisen, virkeligheden sexet op så at sige. Det vides ikke om dokumentaren bliver til noget.

Samme firma, Larm film, har nu fabrikeret en lille serie om ting “man ikke ved om Danmark”, og starter med noget som alle ved, nemlig problemer med infektioner på hospitaler. Det reduceres til at der er et problem med rengøringen.

Metoden er lidt det samme som i den famøse serie om finanskrisen, tidligere patienter hives med ind i rollespil og laver en happening på hospitalet hvor de rengør nogle senge.

Dokumentarens pointe er at hospitalerne kan bruge en rengørings måler. Og indrette et system som på slagterierne med sluser overalt og sætte en sur smily op hvis der ikke er rent nok. Det kan altså blive svært at besøge sin syge moster.

Det forklares ikke hvordan denne måler virker (SystemSURE Plus, ATP Hygiene Monitoring System fra hygiena.net) og heller ingen detaljer om de frivillige standarder f.eks. hvor mange kvadratcentimeter som man skal tørre af med en vatpind, usikkerheds momenter eller andre ting der kunne give en baggrundsviden.

Det beskrives som en kendsgerning at rengøringen har skylden, mens de ansatte rengøringsfolk underforstået gøres til de skyldige.

Men den angivne målemetode er vanskelig at bruge, og giver som visuel kontrol kun en indikation på hvor rent der er, den siger intet direkte om faren for infektioner. Videnskaben er forsvundet og sammen med den, den gode sag og den gode historie. Og det er ærgerligt fordi det er netop videnskabs systematiske metode der er dokumentarfilmens berettigelse.

Rengøringspersonalet blev udliciteret og skåret ned for snart 14 år siden på de fleste hospitaler landet over. Og personalet er samtidig under konstant pres for at få flere patienter igennem.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film, Videnskab og metode. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.