Aluminiums tidsalderen når dansk videnskabskrimi

f80e27aa62cd831649eefcec9a1c734dSissel-Jo Gazan har begået en ny krimi – Svalens graf – hvori der findes en hængt professor og usædvanlige tildragelser omkring indsamling af videnskabelige data et sted i afrika. Der knyttes tråde til WHO og nogle af de mere dunkle sider af medicinal industrien. Man får masser at vide om en familie der gemmer på en hemmelighed og går op i limningen. En samfundskritik af piller kontra anden terapi behandling mv.. En smule om forskning og en lille del om sammenbragte familier og deres problemer. Grunden til i det hele taget at omtale den her, er fordi der står det er en videnskabskrimi, men det var ikke det der sprang i øjnene på denne læser.

Det hele er udmærket komponeret, og fint tempo og spænding og til tider morsom, altså samlet set en ganske underholdene bog. Men videnskaben er så ret så indforstået og en smule underspillet, det særlige problem med hjælpestoffer i medicin der har en hovedrolle i bogen, er end ikke forklaret. Persongalleriet er ganske skarpt tegnet op, og der er ingen man rigtig kan få lov til at holde af, end ikke den døde mand fremstår særlig prangende.

Enkelte plothuller står tilbage som måske en ny gennemlæsning vil løse op. F.eks. tjekkes hvem der har rejst med fly men svaret derfra virker ikke realistisk. En person lejer en bil, men kan gøre det i falsk navn. Og hvordan i det hele taget vedkommende har fået et kørekort eller kan begærde sig i Københavns trafik fremgår ikke. En sag i uredelighedsudvalget fylder godt op på siderne men lukkes henkastet i en halvsætning i efteerskriftet. Afslutningen virker dog samlet fint for mig. Læs interview fra Weekendavisen for en uddybning af historien fra forfatteren. Pages from weekendavisenaktuel_2013-08-16

Den standhaftige gartner af John le Carré har nogle af samme temaer, som f.eks. medicinalindustriens udnyttelse af Afrika. Den nye bog fra Gazan er ganske udmærket i den genre altså socialpolitisk roman med et krimiplot på sidelinien. Når det kommer til aluminium viste DR en udmærket dokumentar for en månedstid siden: “The Age of Aluminium” lavet af Bert Ehgartner og der kan man få lidt mere kød på.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Videnskab og metode og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.