Computeren vil i nær fremtid blive udstyret med personlighed

4ca25506653d2Der er i år (2012-2013) sket et par nybrud der gør det muligt at se hvad den næste store udviklingstendens vil blive:

1) Det er blevet klart at man ikke bør eller vil overlade al digital sikkerhed til Internet-virksomheder og deres samarbejde med fremmede staters efterretningsvæsner, der er ikke ordentlig beskyttelse heller imod virus og andet gejl. Der kan konkluderes en tendens i retning tilbage til den selvstændige enhed der kan klare sig uden Internettet.

2) Der er sket udvikling af biometriske genkendelser på selv små håndholdte apperater, så det er ikke svært at se den tendens at en computer i fremtiden vil kunne genkende sin “familie”. Og det skal forståes i bredest mulige forstand, så at det vil blive muligt at man kan kommunikere naturligt, med tale og kropssprog og betoninger og stemmefald mv..

3) Og der er sket en udvikling indenfor computere der kan selvdiagnose og kan køre med flere redundante systemer og derfor er det muligt at forestille sig en nær fremtid hvor man ikke vil opleve blå skærm, heller ikke ved ekstreme hardwarefejl eller radiostøj eller hvad der nu kan ske af uheld og katastrofer. Det er lidt uklart om datakraften og hukommelsen stadig vil mindre og hurtigere og billigere, eller rettere hvornår den bevægelse aftager. Uanset vil en del af den kommende udvikling baserer sig i høj grad på udvikling af software og andre typer af hardware end cpu’en. Det der vil kunne lade sig gøre er så at placere en mini “supercomputer” i hjemmet med f.eks. 4 x i7 som man selv kan dirigere de regne tunge opgaver over på. Så man kan bruge sin ipad eller bærbar til at styre hvornår og hvor og med hvilken % af den tilrådighed stående datakraft opgaver skal udføres. Det er både en fordel når der er en person med flere opgaver, eller flere personer på samme opgave. Det grej der før kun var muligt for universiteter og efterretningstjenester vil komme ned i størrelse og pris så mindre virksomheder og entusiaster kan være med.

Konklusion

Altså computeren kan snart begynde at blive en tryg del af hjemmet der selv “ved” hvem der bruger den og hvad der sådan nogenlunde foregår og kan være “loyal” mod brugeres data og kommunikation.

En sådan direkte kommunikerende computer vil blive opfattet som en mellemting mellem et kæledyr og en personlig assistent – især hvis den også udstyres med egenskaber som kan minde om en personlighed. Der er stadig langt til en butler ala stemmen i mr. Starks lab.

Der er naturligvis nogen særlige spørgsmål vedr. en computer, fordi den er digital vil den teoretisk kunne klones og der vil kunne opstå tvivl om computerens egen “identitet” – spørgsmålet er om det program der køre på computeren kan udvikles til at være stærkt nok til at opdage det hvis den pludselig havde skiftet hardware? Svaret er nok nej. Alle typer af sikkerhed der er digitale kan og vil blive brudt på et tidspunkt. Det samme kan siges om det interface der er mellem hardware og software, langt de fleste typer af hardware kan eluderes eller rettere emuleres. Det betyder at med et tilstrækkeligt kraftfuldt computer setup kan man køre software i en “sandkasse” der efterligne eller imitere den oprindelige hardware. Det samme kan gps- og tidssignaler eller lignende radiosignaler, og alle mulige indput man nu kan forestille sig. Det der må findes er derfor en kombination af sikkerhedslag, hvor en del af sikkerheden indebære at der aldrig rigtig slukkes helt ned selv hvis nogen går igang med en skruetrækker, og at der indbygges alle mulige bevægelsesfølere som det kendes fra mobiltelefoner, og force sensors som det kendes fra Universal Robots.

Men en helt klar procedurer for at se ud gennem “the Matrix” vil kræve et sollidt kendskab til den teknologiske udvikling, man kan altså formode at det vil være systemer der vil vil skulle opdateres hele tiden. Selv et menneske vil snart få svært ved at skelne virkeligheden når illusionen når alle sanser omfattes af VR i super kvalitet. Det vil kort sagt komme til at kræve en særlig viden at gennemskue hvad der er et hack. En ting som der sikkert bliver “standard” er unik skjult placering af “sanserne” som så kan bruges som referencepunkt.

Se også: Kodeknækning og falsk tryghed.

Opdatering 25. juli 2016: Død person får fingre 3D scannet, og det hack er mainstream er det knap en sikker teknologi mere. https://ing.dk/artikel/3d-printet-finger-skal-aabne-mordoffers-smartphone-185671

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Et svar til Computeren vil i nær fremtid blive udstyret med personlighed

  1. Pingback: Håbløse tosserier | Lysets hastighed

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s