Nyhedshistoriens vej gennem nettet

dusarchitectsEn gang i november 2013 skrev MSN en historie om en mere eller mindre skør professor Behrokh Khoshnevis der gerne vil 3D printe et helt hus med en betonkanon. Det var i naturligvis i kølvandet på naturkatastrofen der ramte Filippinerne. Alle der havde en eller anden opfindelse der manglede lidt omtale kom igennem med robotter og Quadrocopter og altså automatiske betonkanoner – der skulle kunne hjælpe folk i nød. Den første prototype blev omtalt helt tilbage fra 2005 i Discover Magazine. der blev printet med en slags mørtel der vel nærmest blev til en slags letbeton. Der var forslag om at stille den på Månen og printe huse med støv….

Allerede i debattråden på MSN i november var der nogle der påpegede at der skal lidt mere til end beton til at bygge en betonvæg, dertil kommet problemet med at man dybest set ikke kan printe 3D med et materiale der ikke har en konsistens og styrke så det kan bære det næste lag, ved f.eks. at størkne med det samme. På professorens projekt hjemmeside contourcrafting.org gør han rede for hvordan alle disse og flere kritiske spørgsmål kan løses. Beton er stærkt i den rette blanding hvis det støbes i forme og luften vibreres ud, men ikke mindst fleksibiliteten kommer fra kombinationen med armering. Ligesom mørtel ikke holder huset sammen, men i kombination med mursten i et særligt forbandt fungere det så der kan bygges virkeligt solide bygninger. I projektet indgår at der printes en støbeform med bindere. Det virker ikke overbevisende på mig, det virker som om at de har forsøgt at kopiere de gode ideer fra keramik 3D printer – men har glemt at ler skal brændes. Men hvad ved jeg.

Den nye omtale fra november løb ikke desto mindre videre rundt på facebook og havnede i januar på New Delhi Television, i deres gadget sektion på hjemmesiden og blev her genopdaget af ing.dk der angiver kilden til historien som teknologisitet NDTV? Som altså blot har lånt historien på Microsoft klonen af Yahoo som (antagelig) har taget en pressemeddelelse fra professoren og smækket den direkte på eller har set denne præsentation på TEDx talk fra 2012.

Og i denne bølgedal af ny spændene videnskab er det således også lykkedes mig at skrive en historie på de gamle ben. Det fuldautomatiske byggeri skal nok komme, men midt i det hele har de (vi) teknologi begejstrede glemt at glæden ved at bygge med egne hænder ikke blot vil gå væk. Og problemet med slumkvarter og flygtningglejre eller dårlig kvalitet af industribygninger i Bangladesh skyldes kapitalismens logik og vil ikke blive løst med 3D printere. Det kunne løses nemt og sikkert ved uddannelse og ved lovgivning osv.. Der er masser af ledig arbejdskraft til at alle kunne få tag over hovedet.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s