Akavet – religiøs – fantasifuld “hun” har lidt af det hele

her the movieDer er ingen tvivl om at det hovedsageligt er en samfundkritisk film der er kommet ud af filmen HER, eller Hende som den den hedder i danske biografer. Men først skal det nævnes at Skuespillerne er fremragende og stemmen bag HER fungerer super. Der er endda en slags telefonsexscene mellem den nørdede hovedperson og hans nye styresystem.

Begyndelsen af filmen kryper længere ned under dynen, end egentlig komfortabelt. Det er virkeligt akavade og pinlige situationer for voksne som vi bliver udsat for. Så kommer styresystemet på banen og tonen skifter til fantasifulde samtaler og virkeligt fornuftige applikationer for en computer. Kullisen er sat i en mere eller mindre neutral renskuret “ghetto” for folk der ikke lider nogen materiale nød. Konflikten er den indre og det rodede følelsesliv, og det er i denne at interaktionen med en talende computer virker som et fornuftigt greb. Altså alle andre af lignende AI film har en form for robot eller trodsalt en grafisk fremstilling. Her er grebet at AI overlades 99 procent til fantasien, dog er der en øredut og en lille telefon af en slags – der kan sidde i lommen tættest på hjertet og være med på en kigger – hvor hun kan sende tegninger til skærmen. Det er et mærkeligt valg fordi hovedpersonen i sin stue har en gigantisk 3d projektor med et spil der indebære en samtale med en 3d figur der bander hele tiden (det er instruktøren Spike Jonze der ligger stemme til dette komiske indslag). AI kvinden i buret kunne så let som ingenting havde skabt sin egen projektion.

Vores nørd har et job med at formulere “ægte” håndskrevne breve, et job han har haft i så lang tid at han har fulgt de samme kunder i årevis. Det er hans forfattergerning der bliver den gentagelse der pointeres tusind gange og pointen med filmen kunne således være at det slet ikke høre hjemme at den omtales som SF.

SPOILER: Det indtryk forstærkes af den religiøse slutning, styresystemet bliver en del af et fællesskab med andre styresystemer og beslutter at rejse videre til næste stadige hvor begrebet materie ikke længere giver mening… Det er lidt et opkog på Ghost in the Shell, men det er mere fredeligt udført og virker lidt som en novelle jeg engang læste*. Men er dog en meget bedre slutning end de film hvor selvstændige computere udvikler sig til en almægtig superskurk der tager magten over planeten.

Filmen som sådan kan varmt anbefales. Den er morsom og romantisk og meget voksen. Men som SF er den svag, den følelseskrise som dele af midddelklasssen gemmenlever er mere morsom hos Woddy Allen. Det samfundskritiske element handler om hvordan folk bruger mere tid alene med deres computere istedetfor med hinanden. Ikke så dybsindigt at man får ondt i hovedet af det. Og der er andre og mere relevante samfundsproblemer at tage hånd om.

* Jeg kan ikke huske titlen, men den kredser som flere andre bøger og tv-shows om samme tema: fremtiden for mennesket som art. Den næste fase i evolutionen tegnes og tænkes at indbefatte en form for åndelige kræfter. Nogle der drømmer om AI, tænker netop denne som den naturlige udvikling af mennesket, et højere stående væsen, og når det forbindes med religiøse tosserier har vi en computer der sætter sin egen åndelige udviklingen højere end samværet med dens ophav og forlader dimensionen for at blive eet med det “guddommelige”.

PS denne omtale kan også anbefales http://politiken.dk/kultur/filmogtv/filmanmeldelser/ECE2219735/joaquin-phoenix-brillerer-i-en-ny-film-af-spike-jonze/

PPS: Fra virkelighedens kærlighed til telefonpiger kan ses denne fjollede rapport fra Japan:  The Great Japanese Retirement (BBC)

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s