En sort, mystisk og dystopisk togtur i snelandskab

snow-piercer

Hvis du som jeg har prøvet at tage turen mellem landsdelene med toget, før IC3 og moderne hastigheder, så har du lyden af boggiens rytmiske kadonk kadonk mod skinnesamlingerne i erindringen. Jeg falder gerne i søvn indenfor ganske få øjeblikke.

Nu var jeg inde og se filmen Snowpiercer http://en.wikipedia.org/wiki/Snowpiercer, en film med samme søvndyssende rytme i to lange timer. Det var skærsilden, et langt tog og blodige prøvelse for den gruppe oprørere der beslutter at gå gennem fra 3. til 1. klasse. Med den tilføjelse til galskaben at der i løbet af to timer ikke bliver sagt en vittig eller varm, skæv bemærkning. Der er ikke et gram science fiction i den! Det er i traditionen mad max, blot på skinner.

Menneskene har fortjent bedre og kortere film, med mennesker der kan sige en sarkastisk bemærkning, og chp.pis festival og resten af verden bør ikke sætte en så lille film op så hypet, uden undertekster og det er altså ikke rimeligt at kalde, det SF.

Vil du også vide hvad filmen gik ud på… Ja så handler det om et lille samfund i et tog med egen evighedsmaskine. Udenfor er der meget koldt, man dør helt sikkert hvis man går udenfor siges det. Altså bortset fra at det vist ikke er hele sandheden.

Jeg ville ønske at jeg kunne finde et eller andet pænt at sige, jo der var måske en eller anden fin politisk kritik et eller andet sted. Skærsildens renselse virkede ikke på mig.

PS: Jeg har måske nævnt det tidligere, men alle disse film der har som præmis at jorden bliver ubeboelig og man derfor må søge flugt i huler, eller på krydstogt i universet, eller som her leve videre i et tog. Baserer sig på den nogenlunde samme opskrift, nemlig en grundfortælling om at menneskers mørke side bliver den stærkeste og alle slår alle ihjel i en art ragnarok. Menneskearten i sig selv bliver problemet. Det er en dum og historieløs tilgang, men også en propagandistisk reaktionær tilgang.

Hilsen H

PPS: Skal der nævnes et positivt element er det at den fik mig til at tænke på den fine bog Absolution Gap af Alastair Reynolds i Revelation Space universet. Der er ikke en direkte kobling, men dog også nogen der hele tiden bevæger sig hele vejen rundt på deres planet/måne.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s