Tegnefilm om Mitsubishis jagerfly zero

vindenrejsersig

Det er sjældent at tegnefilm beskæftiger sig med videnskab og ingeniørarbejde eller rettere i dette tilfælde ingeniørkunst. Men den japanske film “Når vinden rejser sig” af Hayao er en af disse undtagelser og derfor er det vel også rimeligt at give den lidt omtale.

Udviklingen af flyvemaskiner i første halvdel af det 20 århundrede var foreningen af alt det ypperste indenfor datidens materialer, motorer, design, og videnskabelige metoder i det hele taget. På samme måde som rumfart er det idag. Men flyvning var også stadig gjort af drømme, det forekom mirakuløst at mennesket der altid havde havde stræbt efter at besidde alle elementer, endelig havde nået et teknologisk stadige der gjorde det muligt. Men viden er som de andre elementer en lunefuld kraft, og således er flyvemaskiner ikke kun fremskridt, men også et nyt instrument for magt og ødelæggelse. Filmens hovedperson er inspireret af Jiro Horikoshi en af de vigtigste ingeniører i udviklingen af Mitsubishis jagerfly “zero” op til anden verdenskrig, et fly der blev brugt i kampen mod USA og Kina i den Japanske kejsers imperiale ambitioner.

“Når vinden rejser sig” sætter dette afgørende kapitel i luftfartens historien ind i en smuk fortælling om livets mening idet hele taget, det er på alle måde seværdigt. Også ros til radio programmet Filmland på DR P1, der har en grundig diskussion af filmen og instruktøren i det hele taget.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s