Vellykket opsendelse af SpaceX

image30

Endelig i luften. Efter at SpaceX missionen CRS-3 til iss har været flere måneder forsinket af alle mulige forskellige grunde lykkedes det endelig at komme af sted fra Florida, fredag 21.25 dansk tid.

Først var der rod med pakningen af lasten, et eller andet havde måske forurenet indpakningen. Så var der brand i en antenne station som var nødvendig for at sikre radiokontakt. Så var der kuk med en computer på iss der var backup på den fjernstyrede arm der skal bruges for at hive rumfartøjet ind i dokken og tømme det sekundære lastrum. Og så var der problemer med selve rakettens pneumatiske system for at separerer trin et. Og endelig var der risiko for at lyn og torden ville forhindre at man kunne bruge det sidste åbne opsendelsesvindue i denne måned. Det sidste blev dog ved skrækken og af sted kom man.

Også de sekundære mål ser ud til at være opnået. Og ikke mindst lykkedes det at genstarte rakettens første trin på vej ned og stabilisere rulning inden det ramte havet. Desværre var der meget hårdt vejr ved landingsstedet så det kommer til at tage et par dage før der komme flere data.

Langt de fleste af de her nævnte udsættelser kan undskyldes med at SpaceX ikke er 100 procent baseret på egne systemer.

Søndag morgen vil rumfartøjet nå frem til iss. spaceflightnow.com

Opdatering søndag kl. 13.45:

SpaceX Rumfartøjet “Dragon” nåede efter halvanden dag sikkert frem til iss. Og blev fanget af robotarmen uden problemer.
De kommende uger bliver de forskelige forsynninger pakket ud og prøver og videnskabelige forsøg bliver lastet og sendt retur til Jorden.

SpaceX har endnu ikke det automatiske guide system som de andre rumfartøjer, og det er med til at gøre turen ekstra langsommelig og bøvlet. Det skulle i fremtiden være muligt at turen kunne bringes ned til et par timer og proceduren ved ankomst var fuldautomatisk.
Fremtidige bemandede flyvninger er også en målsætning for SpaceX de kommende år.

Fredagens forsøg med at få kontrol med første rakettrin mens der vendes tilbage til jorden, lykkedes. Det lykkedes at stabilisere raketen så det var muligt at tænde motoreren igen.
Det var også første gang at der var sat landdingsstel på første trin, og det gav ingen problemer under opfarten. Den næste målsætning er at ramme et forudddefineret sted indenfor få meters nøjagtighed. I løbet af de næste par år vil teknikken forhåbentlig komme så langt at første trin kan genbruges på samme måde som en flyvemaskine. Hvor der ikke skal forestages nogen større service mellem flyvningerne.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s