The uncanny valley – Transcendence kan anbefales

TRANSCENDENCEJeg tror jeg vil løfte mig op til at sige fantastisk. Det er meget mere end endnu en film om AI. Det er en film der klart er båret af en kunstnerisk tilgang, og lykkedes med at skabe en uhyggelig og lidt mareridtsagtig stemning omkring nye teknologier og dens uanede muligheder. Og samtidig argumenterer for at den stemning man sad med i biografen var mere fordomsfuld end egentlig rationel frygt.

Filmen giver et tankevækkende indblik i menneskets mangeartede bevæggrunde for at handle som de gør, og landede en form for pointe med at maskinen faktisk var mere menneskelig end det skræmmebillede der bliver fremmanet og i stedet handlede i tråd med hvad der var jordens egentlige interesse. Uden at skade nogen.

Jeg har de seneste uger med stigende uro læst anmeldelser hvor filmen har fået en usædvanlig hård medfart. Og det forekommer mig nu at det er absurd urimeligt. Den burde på hvilken som helst almindelig skala ligge over middel, om man ser den som romantiker eller som teknologinørd eller hvad pokker man selv slæber med i biffen.

Selvfølgelig er der mystiske plothuller, det er der jo i alle film, og der er urealistiske elementer, som der også er i alle film. Men jeg synes den var godt komponeret og drillede tilskueren med et betydeligt overskud. Og jeg var samtidig godt underholdt, af både skuespil og tempo.

Lad mig blot nævne et eksempel på at en anmeldelse er gået helt i skoven, filmland kan ikke finde ud af hvordan en terrorgruppe kunne finde et hemmeligt laboratorium og skriver:

“Og den ellers interessante terrorbevægelse, der med voldelige midler vil stoppe Will Caster, er den slags, sidder i et lille rum med en bærbar computer og pludselig råber, ‘der er hun!’ mens de peger på et kort og derefter drøner som sindssyge ud af døren.”

Filmland så tilsyneladende ikke at terrorgruppen ikke kun kidnappede en forsker, men også tog hans telefon, og gennemtrawlede dens opkaldsdata og derudfra fandt det hemmelige laboratorium. Det var ellers ret omhyggeligt og detaljeret vist. Jeg tror at det måske er en nøgle ind til forståelse af hvorfor filmen ikke bliver forstået, der var ikke en der forklarede hvad der skete på billederne det blev blot vist. Som seere er vi aldrig med inde i hjernen på den, computeren. Vi sidder udenfor og kan ikke forstå den og dens bevæggrunde og handlinger, det er The uncanny valley.

PS: http://www.wired.com/2014/10/future-of-artificial-intelligence/

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s