Som et stræf af en dråbe, quantum mekanik og guds orden

Wired har gengivet sommerartikel fra den religiøst tendentiøse Simons Foundation om bølger og mærkværdigheder forbundet med observationer i et rigtig sindrigt forsøg: http://www.wired.com/2014/06/the-new-quantum-reality/

Ved at benytte to forskellige væsker var det muligt at opstille et forsøg hvor en dråbe kunne hoppe på en overflade, men da hvert hop også startede bølger ændrede disse bølger samtidig overfladen som dråben hoppede på, og dermed blev retningen påvirket. dette system gav et kaotisk udtryk for den retning som dråben tog på overfladen, men samtidig var det et resultat at de foregående hop og bølgedannelser, og altså i teorien muligt at beregne og forudsige. De oprindelige forsøg er faktisk mere end to år gamle:

Every bounce of the droplet leaves a mark in the form of ripples, and these ripples chaotically but deterministically influence the droplet’s future bounces and lead to quantum-like statistical outcomes. The more path memory a given fluid exhibits — that is, the less its ripples dissipate — the crisper and more quantum-like the statistics become.

Det er mit gæt efter at havde læst materialet lidt bedre igennem, at det nok mere er basseret matematisk ønsketænkning end egentligt fysisk forsøg. I kullisen er der altid gode pengefolk der vil støtte “beviser” imod Niels Bohr og genfinde guds orden i det kaotiske.

Opdatering: Kritik af teorien om “Dark Matter”. Her er endnu et eksempel på den type af artikler der fra tid til anden bliver bragt i Wired, men som er skrevet fra Simons Foundation. Det er som om at de artikler altid kan kendes på en bestemt tone i deres bevisførelse og et eller andet sted en henvisning til en Israelsk forsker. Så selvom de i deres indfaldsvinkel kan have en god pointe, f.eks. imod mørk stof, så går de blot ud i en helt anden forestilling og som mindst lige så forkert, om ikke endnu mere tosset.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s