Et glimt af Banks

iain-banks

Den sidste bog fra Iain (M) Banks hånd, var ikke en SF, men læsværdig ikke desto mindre

Jeg havde faktisk gået og tænkt på om der snart var lidt nyt fra Iain M. Banks og så ser jeg at forfatteren døde for et år siden 59 år gammel, af kræft! … Øv!

Han nåede at skrive nogle fantastiske historier og netop idag så jeg et tosset rumeventyr (Guardians of the Galaxy) der for første gang, så vidt jeg ved, brugte ideen om et knivmisil fra “use of weapons“. Nu skal jeg ikke kunne sige om den ide rent faktisk er en original Banks eller har optrådt i et eller andet opskurt tegneserie univers fra 1969.

Måske er der nogen der med tiden oversætter hele Banks Culture serie til dansk, og måske er der nogen der binder an med en filmatisering, som så mange fans har ønsket sig i årtier.

Det vil være en fornuftig tribut.

Jeg er kommet i tanke om en ting mere. Det med bevægelige vinger på rumskibe er jo noget fantasi halløj eller ihvertfald ikke direkte forbundet med selve flyvningen uden for atmosfæren. Men en bevægelig vinge jo har mange fordele under det almindelige lufttryk. Der er den hage at det er ganske vanskeligt at bevæge vingerne på et fly fordi de er nogle ret store kræfter de skal holde til. Derfor er det også kun nogle få hurtige jetfly der har indbygget bevægelige dele.

Det kunne jo være at det kunne løses ved hjælp af nye materialer og en genopdagelse af biplan, eller rettere en ny type af flere vingede fly. Det vil fordele luftmodstanden og flere dele og derved gøre selve mekanikken der skal bevæge delene mindre belastede. Og så kunne nogle af de mere organiske tilgange til luftfart måske blive til virkelighed og ikke blot være fantasier i film.

biplan

WIKI A biplane is a fixed-wing aircraft with two main wings stacked one above the other. The first aircraft to fly, the Wright Flyer, used a biplane design, as did most aircraft in the early years of aviation. While a biplane wing structure has a structural advantage over a monoplane, it produces more drag than a similar unbraced or cantilever monoplane wing. Improved structural techniques and materials and the quest for greater speed made the biplane configuration obsolete for most purposes by the late 1930s.

The tandem wing design differs in that one of the two wings is placed forward and the other aft, such that no horizontal stabilizer is necessary.

The term is also occasionally used in biology, to describe the wings of some flying animals.

 

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Film, personer, Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s