Besværlige og unøjagtige målinger af istykkelse med satelit

To gange denne sommer er der kommet studier der har justeret på tidligere målinger af istykkelse og isudbredelse på polerne.

Det viser sig at måleresultaterne er meget mere vanskelige at systematisere end forventet da satelitterne blev sendt op, og det burde medføre at man supplere med flere typer af undersøgelse på land, indtil det rent faktisk lykkedes at komme op med et korrekt resultat.

Se den seneste undersøgelse offentliggjort af European Geosciences Union http://www.the-cryosphere.net/8/1539/2014/tc-8-1539-2014.pdf

Det der er problemet er at en satelit der passere hen over et område med rasende fart og ret lav opløsning på kameraet, ikke kan skelde helt mellem områder der er overskyet og områder der er isdækket og områder med is der står små smeltevandssøer ovenpå, og alle mulige forskelige andre parametre der er relevante. Derfor er der et filter der skal kompensere for disse svagheder, og dette filter har været for dårligt og desuden ikke været kalibreret på samme måde på forskelige satelitter hvilket også har medført forskele og fejlkonklussioner.

Det seneste ressultat bygger ud over satelit fotos også på lasermålinger at højde på isen. Men det giver igen en række fejlkilder og det kompliceres ikke mindst af at is og sne er aldeles forskelige i deres volumeindhold af vand og deres temeratur på overfladen kan være meget forskelige fra den der er blot få cm under. Derfor er lasermålinger også behandlet med et filter og det er så igen en fejlkilde.

Se flere foto og daglige opdateringer: http://nsidc.org/arcticseaicenews/

Opdatering: en special robotubåd har foretage målinger af istykkelsen tre udvalgte steder i Antarktis. Resultatet var umiddelbart mere is end forventet fortæller forskerne i pressematerialet, men siger samtidig at det sagtens kan skyldes at det ikke tidligere har været muligt at måle i hårdt vejr, og netop kraftig blæst kan være med til at presse isen sammen og give plads til mere isdannelse.

http://www.newscientist.com/article/dn26606-robot-subs-find-antarctic-sea-ice-thicker-than-expected.html

 

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s