Superstrukture i universet

En ejendommelighed ved opmåling af universet er at alle nye input leder til fuldstændigt nye kort, ikke blot lidt flere detaljer, men fuldstændigt forandrede placeringer af delene på kortet. Tag det derfor med høflig interesseret opmærksomhed at et nyt kort over nabolaget er havnet i nature, det vil være det bedste der er indtil et nyt om få år vil sende det i papirmøllen.

Opdatering i Weekend-avisen den 12. sept. i sektionen ideer er strukturen omtalt i en artikel af Henrik Prætorius, der har talt med Steen Hannestad og Kristian Pedersen, og her falder en sjov bemærkning som jeg tidligere har slået til lyd for: Enhver, der har blæst sæbebobler og har set, hvordan boblerne klæber sammen, har en fornemmelse af, hvordan Universets bobler og filamenter er organiseret.

Opdatering. en gruppe forskere påstår i Astronomy & Astrophysics november 2014 at de har opdaget en metode til at beregne hældningen på kvasarer. Det skulle være sket ved at måle polarisering af lyset fra disse himmellegemer. Derfra går de så videre til at hævde at man kan se at en stribe kvasarer har den samme hældning som det bånd af galakser de er sammen med selvom de er langt fra hinanden. Og disse ret mærkværdigheder føre så igen til nye spekulation. Men det er ganske fine billeder de har lavet til at illustrerer deres iagttagelser uanset om konklusionerne holder til nærmere eftersyn. Det er samme gruppe der allerede fremførte dele af observationen i år 2000. læs mere her: http://www.eso.org/public/news/eso1438/

Det er også omtalt på dansk i astronomibladet og selvom det er en lidt indviklet fordanskning er det jo bedre end ingenting. Og de har også fået læst op på sæbeboble billedet så der er stadig håb for en revolution imod mørkets fyrster.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.