Globus af Jorden som 3D

TruncatedicosahedronFornyelig er der blevet frigivet data fra Nasa der giver detaljerede informationer om højdeforskelle på jordens overflade, og samtidig er en anden undersøgelse kommet frem med detaljer om undersøiske bjerge.

Der skulle altså være et komplet datasæt der kan give information om hele planeten, inklusiv højopløselige billeder, der kunne give en ægte 3D print af Jorden og ikke “blot” en computer simulering. Det kan dog være at 3D print endnu ikke kan lave en udgave fordi der mangler en maskine der kan dreje det printede objekt på en fleksibel måde samtidig med at der printes. Der mangler også en klar plastik der kan bruges som gennemsigtig vand så både havbund og hav overflade kan ses. Og der mangler en printer der kan bemale 3D overflader automatisk som en del af processen. Men se denne printer der faktisk næsten kan:

https://www.wired.com/video/my-space-inside-the-studio-where-an-artist-turns-photos-into-3-d-prints

Nu med farve https://www.wired.com/story/xyzprinting-da-vinci-color/

Og der mangler indlejring af små “tags” eller informationspunkter der på en globus kunne give interaktivitet. Det bedste ville være en model med et eller flere lag af gennemsigtig oledskærm på overfladen. Der var formet så overfladen stadig var ægte 3d model. Det skal naturligvis ikke være en så lille bold at den bliver helt glat. Se denne video for introduktion til størrelsesforhold på Jorden.

OPDATERING: kom til Århus i juni 2017

Dog vil en særlig udgave af en globus med de muligheder der er idag godt kunne laves. Så hermed til forslag til Makerbot http://www.thingiverse.com/

Jorden deles op i f.eks. 16 “melon” skiver eller fodboldvis 20 sekskanter og 12 femkanter, og de printes så de kan klikkes sammen – samles på et stativ der laves med en nøjagtig angivelse af længe og breddegrader.  Der kan evt. bruges et stativ fra en gammel globus. Hvor der blot er selve bolden der udskiftes. Og man bemaler den selv som de andre typer af modellegetøj. Og den kan udstyres med aftageligt klartplast ocean så man også selv kan male havbunden. Eller man kan springe oceandybder over printe det hele i blåt og så selv male kontinenterne. For den korrekte bemaling kan der udprintes modsvarende A4 ark.

Der kunne så laves et monterings kit til en smarttelefon og modsvarende app der kunne aflæse hvor den hang over globussen og på den måde kunne man give forskellige synsvinkler og satellit billeder og andre typer af data om et givent land eller by. På en telefon kan man jo og zoome ind mv..

Hertil printes i ret størrelsesforhold en udgave af månen og i hvor stor afstand den skal hænge hvis det er 1:1.

Men det behøver ikke at begrænse sig til datasæt der allerede eksisterer, hvad med en model af de egen bydel. Ved 3D scanning af ulykkessteder, eller arkæologiske fund, eller underjordiske huler, eller google selvkørende bil bruger alle den teknologi der også kunne ses i filmen Prometheus. Altså en form for roterende laser der tager tusindvis af afstandsmålinger af alle omgivelser i 3D og som kan bevæges rundt og på de måde danne en model og kan kombinere det med farvebilleder. Det er kun fantasien der endnu mangler at give begrænsninger for denne metode. Og monteret på en moderne Quadrocopter vil en roterende laser afstandsmåler (LIDAR) kunne filme et helt nabolag til din 3D printer i den opløsning der der er brug for. http://www.robotshop.com/en/rplidar-360-laser-scanner.html.

Se 3D udstyr monteret på havetraktor

Se 3D model af varmeudslip med udtyr på drone

Dagens state of the art professionelle udstyr der vejer dog op mod 10 kg er ikke egnet til at flyve rundt med på små droner. (Der ventes billigere og mindre udstyr der er egnet til droner i 2018-19)

Men der findes en række løsninger der bruges på flyvemaskiner:

Den størrelse som der kan 3Dprintes i idag er jo ret begrænset, men det vil udvikle sig med special 3D plottere på endeløse baner, eller med meget store udgaver af stativer der ligesom f.eks. lasercuttere kan tage områder på mange kvadratmeter.

Eneste problem er hvor man skal gemme og dele alle de rådata så de rent faktisk kan bruges.

Opdatering: se debat tråd på denne ing.dk læser spørgsmål om opmåling af jorden,

Opdatering: Fin lille artikel om brug af lidar fra fly til finde forhostoriske bygningsværker og byer.

Opdatering: kickstarter projekt leverer 3D print af Månen:

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.