Tillykken til esa med landing på komet

landingonkometDet lykkedes for esa at gennemføre det sidste lille skridt og lande på kometen.  Og harpuner blev (måske) skudt af, beregnet til at sikre at den lille lander bliver stående og ikke falder af når kometen smider materiale. En rejse på 10 år og mange millioner km, hvis videnskabelige og tekniske landvinding vil åbne for flere forsøg. At det betød rigtig meget for Tyskland og de andre forskere der har deltaget i projektet kunne man se af at der var inviteret til et kæmpe selvskab der kunne feste med sammen med den lille gruppe i kontrolpanelet – hvis det lykkedes. I løbet af de kommende dage vil esa med sikkerhed kunne sige om landingen var vellykket og sende billeder og andet fra landingen.

opdatering: esa skriver at de har fået det første billede retur. Men der var problemer med landingen som ikke helt gik som forventet. ca. 2 timer gik med at bumle rundt og finde til hvile og solpanelet kan have tage skade så det ikke er muligt at holde strøm på ret mange dage. Measurements from the lander’s magnetometer instrument detected Philae bounced twice and touched down on the comet three times, finally settling down about two hours after the initial landing, according to a blog post on the European Space Agency’s website.

opdatering 2: Batteriet gik død allerede fredag, så det fik mig til at tænke på at en god ide til fremtidige missioner kunne være hvis relæ satellitten (hvis man overhovedet må kalde det en satellit når den er i kredsløb om noget der er mindre end en planet?) kunne sende energi ned til landeren, hvis den som i dette tilfælde ikke kunne nå at få styr på solpaneler eller et eller andet gik galt. Det vil kræve at man rent faktisk kan ramme landeren så en form for detector, evt. et spejl som kunne reflekterer laserlys. Eller satellitten skulle have tre antenner på hver sin bum så den kunne pin-pointe hvor landerens signal kom fra helt nøjagtigt.

Opdatering: det viser sig at være en dårlig ide at bruge stjerne kamera som navigationsværktøj tæt på kometer. http://astronomynow.com/2015/04/06/rosetta-probe-disoriented-by-comet-dust/

Opdatering: Kometlander fundet i sprække

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s