Interstellar long kiss goodnight

Det er svært for filmbranchen at ramme hvad en robot er og hvordan den ser ud i fremtiden. Men at spiller i mange af de bedste film en afgørende og meget kompleks rolle. Dette billede er fra Alien, mens nedenståen er den fra Interstellar

Det er svært for filmbranchen at ramme hvad en robot er og hvordan den ser ud i fremtiden.

INTERSTELLAR-ROBOT

Det er længe siden jeg har været i biffen med så mange, en næsten fuld biograf en uge efter premieren og så til en helaftensforstilling.

OBS: Dette er kun beregnet til folk der har set filmen Interstellar… andet vil være ligesom at komme til at spise chokoladekalenderen endnu inden det er blevet december.

Interstellar er en ok film ingen tvivl om det. Det er dog også en meget traditionel tidsloop film som blot kommer meget langt væk for at sende den afgørende besked tilbage i tiden.

Det mystiske fremmede væsen i dimensionerne bliver reduceret til os selv fra en fjern fremtid, så ingen nærkontakt. End ikke en plante eller en alge ses på nogle af de planeter der udsøges. Men historien handler slet ikke om at finde liv, men om at udføre en ret mystisk mission under mærkelige omstændigheder ude i fremtiden som man slet ikke ville have startet hvis missionen ikke blev fuldført så beskeden kunne afsendes tilbage. Det er tidsparadokset i alle tidsloopfilm og det der i stedste ende definere tidsrejser tilbage i tiden som vås. Havde der blot været en alien tilstede der kunne lokke rejsene med et signal.

(SVARET ER 42)

Beskeden spørger du nu??? Der må man vist vente på DVD udgaven for at håbe på at kunne finde et eller andet. Tilsyneladende indeholdt beskeden den afgørende brik til en eller anden ligning der gav svar på tyngdekraft og tid og alting. Ihvertfald lige det der skulle til for at rede menneskeheden væk fra planeten Jorden fordi den tilsyneladende var brugt op og ikke stod til at rede?? Beskeden spiller lidt samme betydning som den berømte kuffert i agentfilm, det er jagten på kufferten der udgør filmen mens om indholdet ved vi bare at det er vigtigt og kan rede hele menneskeheden.

Hvorfor lige sende beskeden tilbage til det tidspunkt hvor det var forsent at rede jorden det fremgår heller ikke helt klart, men der skal tydeligvis være en form for bånd mellem den der tager af sted ud i fremtiden og sender en besked tilbage og den der modtager en besked. Så man kan altså i denne film kun forstille sig at man sender tilbage til sig selv eller nogen man har et tæt forhold til. Nej det giver ikke mening, men det er jo også bare en historie.

Det gav heller ikke mening at proffessoren løg om hans tyngdekraft plan A om at slippe væk ikke kunne lade sig gøre, med den viden han besad. Der manglede en afgørende brik i puslespillet. Oplysningen kom til de rumrejsene på det rigtige tidspunkt til at de kunne nå at forstå vigtigheden af indhente den manglende viden og sende den tilbage i tiden. Altså det er ikke blot en tidsloopfilm, men en skæbne styret film.

I sidste ende står det heller ikke klart hvorfor det er nødvendigt at forlade jorden og hvorfor man ikke blot kan justere sin levevis så den er i balance med naturen som den nu er. Det er en præmis som man må leve med. Der er trodsalt et par gode pointer, så politisk er der også en form for ok stemning efter filmen. Jeg havde frygtet det værste så måske er jeg bare lettet.

Der var fint skulespil og god underholdning med humor og spænding til, så de lange scener og ret simple fortælletrick gled i baggrunden som filmen skred frem.

Flere anmeldelser har også direkte fejltydet og mishørt det der blev sagt. Flere danske anmeldere har tydeligvis ikke været helt ædruelige, når de henholdsvis kalder det fantastisk og enestående en film af en helt ny type eller modsat helt fejer den af banen som møg. Det er en helt almindelig sf tidsloopfilm som istedet for Disney eller familien lost in space, har en moderne og ret vidende horisont. Men også en robot der spiller en hovedrolle. De andre beskeder der bliver sendt tilbage fra fremtiden antydes kun, men der omtales flere typer af beskeder der er sendt på en mere eller mindre generel måde, jeg fik det indtryk at hele det NASA anlæg som der bliver fundet er anlagt pga. disse tyngkraft beskeder.  F.eks. at åbne for et ormehul var en sådan besked, også selvom vi må forstå at det bliver oprettet fra fremtiden af folk der først passerer igennem det ….  måske kunne en let spiritus påvirkning faktisk hjælpe.

Altså til anmeldere prøv at se blot et par enkelte eksempler på rumeventyr og læs en novelle eller to af Philip K. Dick. Det jeg synes der trækker ned med Interstellar er lidt udefinerbart, måske at den tager sig selv for seriøst og faktisk  tror at der bliver ført dybsindige samtaler.

PS: her er en begejstret anmelder der er blevet ked af sine kollegaers lunkne vurderinger: http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/Film/2014/11/17/135328.htm

Opdatering: The Martian, ny film med skuespilleren Matt Damon
Elysium: “gammel” film med Matt Damon

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.