Katniss vinder 3. runde

capitol-buttercup

Det var en mørk og blæsende efterårsaften, regnbygerne drev ind over byen, kort sagt rigtig dejligt biografvejr.

Så da nogen foreslog et besøg hos Hungergame i tredje installation (The Hunger Games: Mockingjay – Part 1) var der ingen betænkningstid. Og heldigt for det.

Det er en superfilm, medrivende og dyster. Og meget mere end en actionpakket borgerkrigsfilm sat i en mystisk fremtid.

Det gennemgående træk ved alle tre film har været den fantasifulde brug af optagelser af optagelser af tv setup og de levende billeders forunderlige evne til at tiltrække og bedrage betragteren.  Det tages til nye højder med et filmhold der er tilpas troværdigt flippet og man er på kroen i lag på lag af illusion og virkelighed. Jeg synes den første film var uheldig i sin vægt på ekstrem vold mellem unge og børn, den anden mere kompleks og en god slutning, men i 3eren må man overgive sig.

Skuespillerinden Jennifer Lawrence skal bære det meste af filmen, men det fungere. Og så bør der være den regel at man skal være gammel nok til at kunne læse bøgerne før man ser filmen i biografen. (Bøgerne er ganske underholdene men jeg tror ikke man vil sige det er i Science Fiction genren, det er mere traditionele eventyrfortællinger med romantik og monstre skrevet til et teenage puplikum, men en kvindelig jeg-fortæller. Og måske mere moderne selvkritiske og nutidssamfundskritiske på en gang.)

At den 3. film efter min mening er vellykket er ingen garanti for at det også gælder finalen der kommer til næste år. Den kan ligeså let ende med at være alt det den gerne vil være imod og blive sin egen skyggeside af tv-propaganda.

Vil man gerne vide mere om filmen så må man ud og google, jeg vil istedet nævne af den tematisk har nogle alvorlige bagudskuende rammefortællinger som godt kan vække til debat. Først og fremmes er det jo fjollet at have byen og tolv distrikter samt et 13. distrikt der spiller en særlig rolle.

Dernæst er der for meget Mulan over hovedpersonen der mere eller mindre ufrivilligt bliver en del af eventyret, altså hun er både leder og dygtig bueskytte og snarådig, samt naturelskende og uskyldsren og jomfruagtig. Og når hele eventyret er slut er hun mest stemt for at få familie og leve et stille liv.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s