SF film 2015

Chappie-poster-e1415154691934Så er det blevet tid til at se frem på 2015 i biografen. Strømmen af Science Fiction film ser ud til at fortsætte, og der er lidt til alle aldre, og desuden et par film der smager lidt af fugl, men egentlig er lidt mere dokumentariske, eller i hvert fald tager udgangspunkt i virkelige personer og begivenheder. Danmarks premiere er blevet en smule forskudt på flere amerikanske produktioner, og som altid er der næsten ingen udenlandske film fra andre lande end USA. Jeg opdaterer efterhånden som jeg opdager nyt. Jeg springer som hovedregel over film som er baseret på tegneseriehelte så som “de fantastiske fire” eller “antmann”. Og heller ingen åndede “agent” film eller TV-serier kommer med (selvom det er her at meget af tidens SF findes – og der helt sikkert er gode ting ind imellem som 12-monkeys der netop er genopstået i serieformat). Andre filmSF-film der ikke kommer i biografenBras!

Wachowski science fiction rumeventyr: Jupiter Ascending (omtale) http://www.jupiterascending.com/

Børnevenlig Robot der tænker (ny SF fra Neill Blomkamp):Chappie (omtale) http://www.sonypictures.com/movies/chappie/
Anden del af Divergent trilogien: Insurgent (omtale del2)
Ungdoms variant over post dystopisk fremtid: The Giver (En film jeg ellers troede ikke nåede til Danmark, fra 2014) (omtale)

Disney Dimensions mystik: Tomorrowland http://www.tomorrowland-movie.com/ (omtale)
Arnold er tilbage: Terminator – Genisys (omtale)
Slutningen på The Hunger Games: Mocking Jay Part 2 (omtale)
Star Wars afsnit 7: The Force Awakens (omtale)
Tur til Mars med Ridley Scott: The Martian (omtale)

Andre film der antageligt er seværdige:

Tegnefilm superheltkomedie: Big Hero 6 -Det er en meget flot animationsfilm, sat i et lidt fantastisk nær fremtidsunivers, den handler om en teenagedreng der … Gå selv ind og se den, ikke egnet til de helt små.
Dystopisk nutid: Camp X-Ray

Tegneseriehelte på film: The Avengers – Age of Ultron – Det er ramasjang for alle pengene, men den kan ikke anbefales – den mærkelige robot der skal forestille at være den onde med herskerambitioner og et faderkompleks, er simpelthen et rablende snakkehoved og virker på ingen måde som en superskurk det er værd at se blive slået til små stykker. (Debat om filmen er faktisk mere interessant end filmen selv, husk læs også kommentarerne til dette lange indlæg. Og i denne debat det kan også anbefales at genhøre Geeks Guides lange debat om Marvel fra sommeren 2014).  Det oprindelige tegneseriehæfte der er til grund for filmen om Ultron den levende automat er fra 1968. Og så er der en mærkelig fornemmelse af Laputa har inspireret til en svævende by der fylder halvdelen af filmen, uden at der på anden måde kan sammenlignes. Og en del af konversationen er lånt fra I,Robot og tilsvarende. Lidt mere charme og sjov var der ved Ant-Man, mere traditionel “superhelt”, og et sjovt fortælle trick som tager kærligt ps på rablende forstads snakkehoveder. Den er i øvrigt rigtig godt lavet med virkelighedstro insekter og verden oplevet som miniput.

Syret alien historie: Absolutely Anything
Video game amok komedie: Pixels (Det er ikke en SF film, men som komedie er den faktisk ikke så slem synes jeg og den har i hvert fald et par gode pointer, der er også en lidt nørdet paranoid figur der rent faktisk forudsiger at staten spionere gennem tvet).
ET ring hjem… igen: Earth to Echo
Mission Impossible 5 …
Fortællingen om Prinsesse Kaguya, – Tegnefilmatisering fra Ghibli, af et japansk folkeæventyr hvis oprindelse kan spores tilbage til en digtsamling fra omkring 759 e.v.t. om besøg fra månefolket og de implikationer det har for en bambusskærefamilie. Det er en meget seværdig og rørende film.
1001 gram Sød romantisk norsk film, om det metriske system.
“Being There” Wolfpack Den virkelige historie om 7 børn der efter i årevis at have været spærret inde med et TV, møder verden – i matrix outfit naturligvis. (wired)

Film med ret lave forventninger:

Om Stephen Hawking: Teorien om Alting  (den er ikke så dårlig igen omtale et sted i denne tekst)
Dommedagsgentagelser: Mad Max – Fury Road (Filmen har fået en virkelig super modtagelse i USA læs og lyt til geeks guide, men man skal være fan af hjemmebyggede monsterbiler og samfundssatirer udsat for freakshow – så er det gengæld rigtig godt lavet aktion med et par seje heltinder, samt en absurd stribe voldsomme dødsfald ved eksplosiv fart)
Dommedagsgentagelser: Z for Zachariah
Dino gentagelser: Jurassic World
Ungdomskur: Self/Less Denne film er egentlig mere en slags romantisk aktiondrama med nogle virkeligt gode skuespillere. Men der er ikke ret meget SF, der mere en slags variant over det virkelige problem med organdonation. Der har været varianter af temaet denne film tidligere, f.eks. en der hed The Island, hvor der bare var fokus på SF delen.

Ungdomskomedie Tidsrejsehalløj: Project Almanac http://www.projectalmanac.com/
Er ude på DVD, er en ret billig gentagelse af filmen Chronicle, altså unge der ved et tilfælde finde en “kraft” og tilfældigvis selv filmer alting håndholdt. I denne film er det blot ikke superkræfter der bliver misbrugt til egen vinding, men tidsrejser. Det foregår i en pudsig hvid mands verden.

Udsnit af de SF-film i 2015 der nok ikke kommer til Danmark:

AI i en kvindefigur: Ex Machina http://www.exmachinamovie.co.uk/ (denne var på dansk biograf premierer i første omgang med forsvandt pludselig midt i april ?? – Alt tyder på en seværdig film der har givet en masse omtale og debat. Dansk DVD kommer 21. august 2015.)(læs omtale)
Boy 7
Juarez 2045
Uncanny
Moontrap: Target Earth
Beta Test
Robodog
Air Luna Project (Svensk)
Restoration
Turbo Kid
(blev vist på cpx)
The Visit (Dansk Instruktør)
Det er en ret god og tænksom dokumentar om det fiktive møde med en alien, det gode er at de deltagende bruger anledningen til at reflekterer over hvad vi gerne vil præsenterer os selv som. læs mere
ViceMenneskelignende robotter i underholdningsindustrien se mere:
Den er ude på dvd, men er en lavbudgetfilm bygget over en simpel amerikansk action-krimi-drama skabelon. Der er ikke vist nogen teknologi, faktisk virker det sat i en lidt ældre version af verden med lutter hvide mennesker. Hvor det ud af det blå er lykkedes at skabe en slags frankenstein med AI. Der er måske nogle vage etiske diskussioner som er ok, men så bliver der skudt løs.

Space.com har lavet deres egen lille liste på 10 rum film de ser frem til i 2015 Film der måske kommer til landet i 2016: Advantageous Fremtid med fremtid på: Jeg ser at “Ghost in the Shell” påtænkes filmatiseret / amerikaniseret version. Men det vil sikkert under alle omstændigheder give originalen samt tv-serien lidt fornyet opmærksomhed. Syng med udgave.

Bras!

Cyber criminal: Blackhat – Ret dårlig film, ikke mindst er det slet ikke en SF-film end ikke en lille smule. Det er måske oven i købet en smule teknologisk forældet. Den handler om et politisamarbejde mellem Kina og USA og det er set før – samt en hævn og en romance, og den handler om en velbevæbnet gangsterbande som stopper en atomreaktor uden grund. Deres egentlig mål er vist at stjæle nogle penge.

Total teater – Til dem der slet ikke er til film kan man jo istedet gå i teateret, eller rettere gå til foredrag på landets universiteter der er målrettet folkeoplysning, kvaliteten er ret svingene, men underholdningen er i top. I Århus har man udviklet konceptet så det er der også kommet en lille, men meget dyr bog ud af. http://videnskab.dk/25-soforklaringer/gastrofysik-videnskab-velsmag-og-velbefindende

Om matematikeren Alan Turing: The Imitation Game – en film der på en eller anden måde lykkedes med at slå ham ihjel en gang til. Ved ikke at forklare hvad der var så nyt og smart ved deres kombinations afprøvnings maskine. En film der lader det hele gå op i drama og refleksioner over undertrykkelse af homoseksuelle, og Turings underforståede autisme. Det er slemt nok, og den indviklede spion historie der aldrig lader nogen af de implicerede forstå hvad deres rolle er. Og det viser sig at i sidste ende er filmen fuldstændig ligeglad med Turing og hans maskine, ligeglad med den fjollede Turing test, og går direkte efter at skabe en forståelse for spionverdenens selvforståelse og hævelse af sig selv over demokratiet og samfundet. Det er alt sammen absurd nederdrægtigt og eneste lyspunkt er Keira Knightley der spiller fantastisk.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s