SpaceX: Første forsøg var hård landing

spacexdroneshipSpaceX founder Elon Musk: Rocket made to drone spaceport ship, but landed hard. “Close, but no cigar.”

Efter en “endeløs” række af udsættelser lykkedes det SpaceX at komme i luften med den 5 (6) mission til den Internationale Rumstation lørdag morgen.

Det virkeligt spændene forsøg med at lande første rakettrin på et specialbygget autonomt skib lykkedes næsten. Hele det øverste dæk på skibet er en landingsplatform der på en eller anden måde (se space.com for yderligere info) kan kompensere for bølgebevægelser så den for raketten fremstår som stabil, efter rakettrinet lander er det meningen at de fire landingsben fastgøres, og forhåbentlig er det nok til at sikre at der ikke sker et forlis på vej mod sikker havn.

Det er måske stadig lidt tidligt at kalde det en teknologiske triumf, men SpaceX har i virkeligheden i praksis demonstreret at de har fundet afløseren til det amerikanske rumfærgeprogram der blev endelig skrinlagt i 2011. Rumfærgen var designet i 1970erne med samme vision som SpaceX om at skabe et rumprogram hvor væsentlige dele kunne lande og genbruges.
Med nye materialer og hurtigere computere er den ide nu tilbage på sporet, i en modificeret version hvor første rakettrin kan lande vertikalt og derfor ikke behøver en super lang landingsbane. Det der mangler er ganske lidt, og der er meget lidt tvivl om at det vil lykkedes i løbet af 2015, selvom de sidste procent er ofte de vanskeligste.

Opdatering: http://spaceflightnow.com/2015/01/10/despite-botched-landing-a-lot-went-right-with-spacexs-booster-flyback/

asds_2Her ses landingsplatformen retur med tydelige tegn på at rakettrinet havde kontakt, men umiddelbart svært at gennemskue hvad der rent faktisk er sket. Det bliver spændene at følge de næste forsøg.

Opdatering: Her er første billede fra sammenstødet og forklaring:

spacexlandingBefore impact, fins lose power and go hardover. Engines fights to restore, but … Rocket hits hard at ~45 deg angle, smashing legs and engine section. Residual fuel and oxygen combine. Full RUD (rapid unscheduled disassembly) event. Ship is fine minor repairs. Exciting day!

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s