Spændene foredrag om risikovurdering ved teknologier og empowerment af befolkningen

At selv nørder kan være bekymrede for fremtiden syntes at være indiskutabelt, så den bedste kur hvis man er bekymret er at tale om det… Nåh måske lidt plat, men der er tydeligvis en masse nuancer i bekymringsindustrien som er svært at få helt hold på, også de erklærede optimister fra The Future of Life Institute (FLI), er så bekymrede at de har forladt planeten – eller ihvertfald jordforbindelsen. I et åbent brev erklærer de at teknologien kan rede de syge og fattige vel og mærke hvis der bruges forskning på at finde ud af hvordan. Men rigdom og sygdom handler altså ikke om teknologi, det er ganske simpelt et spørgsmål om politik.

Men samtidig erklærer de ellers flinke og velmenende folk at det er virkeligt vigtigt at bekymre sig om hele menneskehedens fremtid, nu der er en risiko for at teknologien indenfor de kommende årtier (ingen præcist dato) vil kunne gøre mennesker rangen stridig. Set i det lys er dagligdags problemer som fattigdom og sygdom jo relativt små. Jeg tror at man skal være mere end almindelig dum hvis man ikke kan begribe at netop løsningen af de fordelingspolitiske problemer her og nu, netop vil være nøglen til fremtiden.

De flinke folk har dog også fornuftige ting på hjertet og derfor kan jeg anbefale denne video fra maj sidste år hvor en stribe forskere kommer med en status og nogle reflektioner indenfor forskellige felter af videnskaben:

http://techtv.mit.edu/videos/29155-the-future-of-technology-benefits-and-risks

Opdatering: wired bringer nu historien om den bekymrede gruppe, og kommer med en masse detaljer: http://www.wired.com/2015/01/ai-arrived-really-worries-worlds-brightest-minds/

Opdatering: Ing.dk/version2 har nu også samlet historien op sammen med lektor Thomas Bolander: http://www.version2.dk/artikel/glem-dommedagsprofetierne-om-kunstig-intelligens-77176

Og fra samme dag denne indsigtsfulde artikel der beskriver de vanskelige spring i teknologiplatforme. Når en ny processor teknologi komme på markedet, eller der bygges datacentre der kan imiterer en supercomputer i variabel størrelse, osv. så er der ikke så nemt at gøre brug af den eksisterende kode, den vil ofte ikke kunne gøre brug af nye muligheder. Det er en af grundene til at software til “dyb læring” halter en smule bagefter hardware. Man skal så at sige genopfinde den dybe tallerken.

De sidste mange års hellige gral har derfor være jagten på at optimere programmering til at blive mere en beskrivelse af del opgaver, og overlade det til kompilering at skrive koden. Det vil på sigt – håber nogle – lede frem til at et program kan omskrive sig selv når computeren opgraderes.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.