En ny geologisk tidsalder og 3D af Grønlands iskappe

Hvis naturens naturlige tilstand er lig med fravær af menneskelig indblanding – så er naturen i sin naturlige tilstand død, det er påstanden fra en gruppe forskere der plædere for at kalde menneskenes påvirkning en ny geologisk tidsalder. Man skal nu tage den slags mærkværdige påstande med et gran salt, og ikke mindst når JyllandsPosten har gjort det til hovedhistorien i deres første udgave af en 16 siders Viden Sektion. Første indtryk af deres indstik er at der ligesom statens portal videnskab.dk satses på populær formidling. Hvad nytte skal det gøre at have den slags i avisformat.

Weekendavisen var først med den tendens i Danmark og startede allerede i 2005 et indstik, de forsøger sig med at gå lidt bagom videnskabsfolks uenigheder og diskussioner. Men weekenden Avisen eget standpunkt er ret indskrænket og det smitter af på deres prioritering af stof så det bliver lidt kedeligt. Politikens videnskabsdækning er begrænset til et søndagsopslag, med indhold i retning af en naturfilm på DR. Og når nu DR kommer op, så er det jo håbløst pinligt at der ikke længere er et ordentligt ugentligt TVmagasin om videnskab. Det er henlagt til optagelse af foredrag som man kan se på nettet.

At en geologisk tidsalder normalt regnes i mio af år og den periode hvor der har været mennesker på planeten knap kan anes i kalenderen endnu, så er det måske lidt tidligt at tale om en ny tidsalder.  Se f.eks. ovenstående video om målinger af grønlandske iskappe, der kan man bl.a. se at der findes lommer af is under den der daterer sig tilbage fra før mennesker begyndte at trippe rundt. Det er mere oplagt at tale om den store massedød af arter som konsekvens af menneskers mærkværdige samfundsindretning, eller den særlige plastikperiode der ligesom et vulkanudbrud vil kunne ses i geologiske lag, men samfund kan jo ændres og dermed kan aftrykket også hurtigt ændre sig og naturen blive mere naturlig igen førend geologiens måleskala overhovedet opfatter vores nutid.

Læs mere her:

http://www.wired.com/2015/01/science-graphic-week-greenland-ice-sheet-3-d/

http://ing.dk/artikel/jorden-er-paa-vej-i-den-menneskelige-tidsalder-173825

http://www.stratigraphy.org/

http://anthropocene.au.dk/

 

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s