NMR-spektroskopi og big data har måske fundet en tidlig diagnose på brystkræft

 

fig2Et statistisk fund har givet anledning til en ret vidt gående konklusion, nemlig at en kombination af 27 stoffer i en helt bestemt koncentration i en blodprøve kan være en indikation på kræft flere år før at sygdommen konstateres.

Stofferne er fundet i ganske små mængder der ikke tidligere har kunnet spores, men de dukker op i en NMR-spektroskopi. Det særlige er at forskerne endnu ikke kan sige hvad der er sammenhængen mellem disse stoffer og kræft, og de kan heller ikke sige noget om hvad man kan gøre for at begynde en behandling på et tidligt tidspunkt, endnu før at kræft kan konstateres. De kan heller ikke sige endnu hvad alle de 27 stoffer er, men det arbejdes der på til kommende udvikling af maskinerne.

Det som man kan med en NMR-spektroskopi er at måle på samtlige stoffer i en prøve på en gang. Og ved hjælp af denne viden om tusindvis af stoffer i gamle blodprøver fra kvinder hvorom man vidste at den ene halvdel senere havde fået konstateret kræft, gik forskerholdet igang med en matematisk analyse for at finde ud af om der var en biomarkør der kunne give en tidlig diagnose, og det viste sig at der var en – nemlig kombinationen af 27 stoffer.

Hvis resultatet viser sig at holde vand er det endnu et fremskridt for Big Data og moderne forsknings muligheder for at kunne overskue komplekse sammenhænge. Det at kunne give en tidlig diagnose betyder også at man er på vej med kæmpeskridt i retning af at finde ud af hvorfor og hvordan sygdommen brystkræft opstår.

Kilde:

http://link.springer.com/article/10.1007/s11306-015-0793-8

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/videnskabens-verden-2015-03-31

http://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2015/04/brystkraeft-_kan_maaske_forudsiges/

opdatering: et første studie om melatonin, viser at det naturligt forekommende hormon kan styrke behandlingen af kræft… http://videnskab.dk/krop-sundhed/melatonins-effekt-pa-kraeft-naesten-god-til-vaere-sand

 

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s