ex machina taget af – krise for science fiction film i Danmark

Future-Shop-is-Closing-in-CanadaDe seneste uger har der været debat og positiv omtale af den britiske AI film ex machina – i alle andre lande end Danmark… Den stod til at få dansk biograf premierer – men forsvandt pludselig midt i april ?? – Alt tyder på en seværdig film der nu bliver sendt direkte på DVD markedet til sommer i stedet.

Kan stadig ses i Oslo: https://websale.nfkino.no/book/add?what=jr9v0y

podcast med Alex Garland http://www.wired.com/2015/04/geeks-guide-ex-machina/
Debat om kvindesyn i film: http://www.wired.com/2015/04/alex-garland-ex-machina/

Det er vel på tide at kalde det en egentlig krise for science fiction film i Danmark, faktum er at selv film med store navne ikke kommer i biffen, end ikke i mindste små specialbiografer eller nørdefestivaller, og det er knap til at vide om det er til at opdrive film fra skammekrogen på dvd, der kun findes ganske få velassorterede salgssteder tilbage.

En del skyldes måske udbuddet i det hele taget, samt det udvalg der hentes til landet. Det er naturligvis uundgåeligt at der vil komme flops og meningsløst dårlige film, i alle genre, og ikke mindst er det uundgåeligt at der bliver lavet utroligt mange der køre i samme rille og utroligt mange serier eller triologier – når en går godt prøver flere andre med det samme tema og samme koncept, men det er altså ikke lykken.

På den anden side, har modtagelsen af nogle de seneste års lidt smalle film været totalt tomme biografsale – og det er altså mærkeligt at der ikke findes et publikum på mere end et par  håndfulde. Ganske mange har måske brugt deres biografbudget på tegneseriehelte boomet (der vel snart køre mod enden). Men lidt hænger også sammen med at kun totalt udsyrede film som Interstellar kan opnå en debat og omtale i Danmark. At udløse debat og dermed engagement skal alle film kunne indenfor alle genre, og der har de film der har været hentet til Danmark haft en lidt snæver vinkel på en amerikansk filosofisk religiøs tilgang til AI, eller optænkte samfund. Og det skyder simpelthen forbi i Danmark tror jeg.

Og så er der hos det danske publikum måske også en sød tand for spænding og aktion og humor, og “plang” det er ikke lige den stærke side ved de film der har kørt uden nogen så dem.

Så altså samlet set, publikum vil hellere se “Tank Girl” og så klare den filosofiske debat i cafeen, og medierne gider ikke involvere sig i film der er for mystiske, og biografer og distributører er konservative røvhuller der ikke kan kende en god film fra en dårlig.

Det er rigtig ærgerligt for de af os der havde set frem til ex machina, øv.

Læs omtale af filmen

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.