Køb billet til Disney neoliberalismens fremtidsvision

635678661600679288-la-et-mn-ca-sneaks-tomorrowland-britt-robertson-20150426Det burde ikke komme som en stor overraskelse at medieimperiet Disney igen flirter med politiske ideer der hører til på den yderste højrefløj. Det er bare ikke altid det skinner igennem i deres filmproduktioner.  Selvom de fyldt med masser af stereotype køns- og klasseroller og en gængs foragt for politikere og det offentlige skolevæsen, findes det jo også i stort set alle andre produktioner fra hele verden rundt. Det er ikke i de store filmproduktioner man skal lede efter nuancerne.

Nå, men denne gang er det anderledes, med filmen Tomorrowland har de ikke kun skabt en reklame for deres særlige temapark af samme navn i Disneyland. De har lavet en præsentation af deres verdensanskuelse:

Det er Eliten der får ideerne og de skal ikke holdes tilbage men gives direkte adgang til at skabe fremtiden. Med den undskyldning “Så de kan rede verden”.

Det er faktisk en fuldstændig gentagelse af den moderne nyliberale tankegang blot smart pakket ind i en børnefilm.

Det skal siges at filmen også har et lidt mystisk robot AI tema, hvor det hele bliver lidt akavet med en slags romantik mellem en dreng og en såkaldt Audio-Animatronic droid recruiter, der er en pige. De scener fra gamle dage er rørende, og der bliver sagt det rigtige at man aldrig skal give op og man skal turde drømme stort, og opfindelser giver håb osv. så det er ikke sikkert at folk ikke får det med hjem som Disney ønsker.

Så er der absurde plothuller og meget mere fantastisk vås end SF – lidt mærkeligt at tænke sig at den robot pige har sneget sig rundt og ledt efter den rigtige viljestærke og dygtige person der kan fikse problemet med fremtiden i 25 år, med en bande morderiske og meget morsomt udførte “voksne” robotter i hælende.

tomorrowland-2015-imagen-38landscape_nrm_1432303188-tl-02358_rraffey-cassidy-tomorrowland-disney

Hvis du gerne vil have lidt flere stikord på Disney så er her en fin opremsning:

disney-neoliberalism-and-the-erosion-of-democratic

I den hjemlige verden er der https://universe.ida.dk/landing/ida-future-talks/ ingeniør foreningen der synes at de er mere vel-informerede og bedre til at forstå fremtiden. Og de vil gerne sætte sig på det, hvis de ku.

Opdatering: Zootopia er en af de mere roste Disney film i 2016, der er masser af samfundsrelevante elementer og alle flinke mennesker Ælsker den film. Og den er oven i købet en god historie og morsom og lidt uhyggelig. Den er kort sagt alt hvad man ville ønske sig. Men igen har jeg det problem at der er et andet skjult budskab, når man bruger dyr som ideal i en “multietnisk” utopisk verden – forstået på den måde at de dyrearter der er, jo pr. definition ikke vil kunne få børn med andre end dem fra deres egen art. Og således overført vil mennesker altså også skulle leve fint sammen i harmoni og samtidig opretholde racerenhed?!

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s