Trist uheld sætter amerikansk rumfart år tilbage

droneskibspacexFordømt. Det blev uheldigvis hverken til landing med første trin, eller overhovedet til noget med dagens SpaceX tur til ISS. Men selvfølgelige elsker jeg stadig SpaceX…

Et eller andet problem, antageligt i andet trin af raketten, fik raketten til at sprænge i luften, eller måske var det Nasa og SpaceX eller raketten selv der trykkede på selvdestruktion – uanset sprang det hele i luften mens den stadig var over Atlanterhavet. Det at et uheld nu rammer frontløberen for amerikansk rumfart, betyder meget mere end de to seneste uheld af dels et simpelt amerikansk forsyningsfartøj der sprang i luften få sekunder efter lift-off, dels et russisk forsyningsfartøj. De baserede sig begge på “gammel” teknologi, og betød ikke en væsentlig forsinkelse af rumfarten som sådan.

Det nye uheld, ud over at det sprang et rumfartøj fyldt med meget vigtig dele i luften, som nu skal erstattes og først kan sendes op om et år eller to, ramte en helt ny type af raket der indtil i dag har været næsten fejlfri, men som også har levet af et image af overforsigtighed.

Nu ved man endnu ikke om der overhovedet var et reelt problem – som en brand i motorrummet – eller der var et fejl i en føler, eller hærværk, eller en kombination eller et eller andet tredje. Det vil få den konsekvens at man skal gå dels alle mulige undersøgelser igennem før man vil flyve igen, der står eller tre til fire raketter på plads til opsendelse i sommer. Det vil blive udsat indtil de ved om man skal rette et eller andet.

The Falcon 9 launched Sunday was an upgraded version of the rocket, featuring extended propellant tanks, more efficient and lighter engines and a new triply redundant flight computer. Shotwell said nothing significant had been changed for the rocket launched Sunday.

Og det vil også forsinke øvelsen med landing af første trin, og dermed også for de kommende generationer af  kombiraketter (Falcon Heavy). Men hvis årsag kan opdages og hurtigt kan rettes bliver skaden måske kun et års tilbageslag.

SpaceX har stadig førertrøjen på, men vil antageligt få en knæk i nogle af deres militære ratificerings processor, der er et krav om flyve uden fejl og uheld 20 til 50 gange i træk, fordi at det er altid den nærmeste konkurent der sætter baren, og et tillidsknæk hos kommercielle satellitoperatører.

Mærkeligt var det også at man ikke kunne gøre halv skade, og skille de forskellige dele ad. Det ville naturligvis kræve en nærme oplysning om hvad der rent faktisk skete at sige om der i dette tilfælde kunne være reageret anderledes, men jeg tænker at i kommende missioner kunne man tænke evt. at fortsætte del-misionen med de dele der ikke var gået i stykker? Hvis det kun var andet trin der var i stykker, så kunne slukke ned for det hele, og separerer, og have fortsat misionen med at lande trin et, og man kunne have skudt Dragon rumfartøjet ud og lande det med faldskærm som det er beregnet til at gøre.

kilde: http://spaceflightnow.com/2015/06/28/falcon-9-rocket-destroyed-in-launch-mishap/

Suplerende: http://www.space.com/29802-spacex-rocket-explosion-customer-impacts.html

Opfølgende: http://www.huffingtonpost.com/rick-tumlinson/spacex-fall-down-get-back_b_7692328.html?ncid=txtlnkusaolp00000592

Kommerciel refleksion der dybest set sige at hvis der ikke skete fejl engang imellem så ville det sige noget om overforsigtighed i branchen, men for de der prøver grænserne af teknologien vil der opstå fejl – sagen er at forstå dem: http://fortune.com/2015/07/01/spacex-launch-failure/?xid=yahoo_fortune

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s