#Ex_Machina

ExMachina2

Jeg har glædet mig til at Ex Machina kom på DVD, og hvor bittert var det så ikke at stå udenfor døren den dag stereostudio gik konkurs og vende tomhændet hjem. Andre butikker fører jo max top ti film, og så er det ellers nettet.
Jeg kunne skrive en længere klagesang om filmmarkedets endeligt, og med netop denne film startede min klagesang allerede i foråret da den aldrig fik chancen i biografen. Og selv turen til biografen er blevet en svær, fordi man bliver indlagt til en halv times reklamer og trailere for alt muligt gejl. Senest var det D.E.R. kviklån, online kasino, og tilsvarende og så er hjemmebiografen faktisk at foretrække så man ikke når at sidde og blive deprimeret før filmen begynder. Nå, hvor kom vi fra…

Ex Machina, er så absolut seværdigt og ganske svær at fortælle om uden at røbe handlingen.
Men altså i hovedtræk en film om frihed og intelligens, udført på lille scene som kammerspil. Det skal forestille at være en nutidsfilm, undtagen på spørgsmålet om robotten der er hovedperson (spillet af den unge svenske stjerne Alicia Vikander).
Og der er flere gode filosofiske diskussioner, og filmen virker troværdig og medlevende, og man skulle næsten tro at de havde tænkt på nogle virkelige personer da de skrev manuskriptet.
Skal man gå længere ind i spørgsmålet om nutidens kunstig intelligens er sagen lidt anderledes. Der er lang vej igen fra Siri til Ava. Og jeg tænker at der ikke er et gram realisme i denne film.

Skal man brokke sig over noget er det at den er en smule syret og klaustrofobisk, og en film der til tider er rigtig langsom, og andre gange kun giver sekunder til at fange handlingen. Og tilbage står man med svag smag af Dommedag Nu (Apocalypse Now).

PS lad mig som supplerende læsning anbefale denne blogpost fra Wired: Mit liv som Robot. En opbyggelig fortællingen om hvordan mennesker tillægger ting følelser, og derfra går gennem faser af bekymring og venskab og til sidst gennemskuer at der er tale om en ting, et redskab og ikke et stykke besjælet legetøj.

Opdatering februar 2016. Bemærk at det i denne måned er muligt at se filmen i Cinemateket. Og det har skam udløst den omtale i Danmark som man egentlig burde skulle forvente at den havde fået allere for et år siden: http://www.dr.dk/nyheder/kultur/film/anmeldelse-gud-har-vel-ogsaa-brug-drikke-sig-stiv-engang-imellem

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i AI kunstig inteligens, Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s