ASAS-SN Supernova detektor

Brutus_four_4Blev du efterladt mere forvirret end oplyst af en artikel i ing.dk om Universets Største Super Nova.

Så er det ikke ingeniørens skyld, men den amerikanske presse tjeneste der ved at det skal hedde noget med “største” for at blive trykt. Den videnskabelige afhandling er faktisk kun et klik væk: http://arxiv.org/pdf/1507.03010v3.pdf

ASAS-SN er pt. 4 teleskoper på Hawaii og 4 i Chile, opstillet på en robotplatform med en automatik så de tilsammen kan dække hele nattehimlen på tre dage (eller i praksis dækkes pt. 90 procent af himlen) og indstillet til automatisk at give et kald med det samme der er super nova signal. Systemet med realtime automatiske observationer begyndte i 2013 og blev opgraderet i juli 2015, det vil når det er fuldt udbygget bestå af 16 teleskoper. På tidspunktet (juni 2015) for den omtalte “største” observation var der kun to teleskoper på robotplatformen i Chile.
Det sker nu næsten hver anden dag at systemet observerer en Super Nova.

Lige præcis denne type af meget lysende supernovaer er så den første man har observeret, men de forventer at det burde kunne ske en gang om året. Men statistik baseret på en observationer er naturligvis ikke helt sikre. I virkeligheden ved man ikke så meget endnu og det kan tage et år eller mere før rumteleskopet har haft tid til at tage et nærbillede af det himmelområde hvor man så supernovaen. Først derefter vil der være tilstrækkeligt med data, indtil da er det ren spekulation om det var den “største” eksplosion man har set.

Men de robotstyrede teleskoper og den automatiske billedbehandling og genkendelse virkede stort set fuldstændig perfekt. De har efterfølgende gennemgået optagelser – i tidsrummet op til detektoren gav signal – af det område og fandt kun to næste utydelige observationer der kunne have forvarslet om en super nova. Og da alle data fra tidligere er gemt er der altså ingen skade sket.

https://da.wikipedia.org/wiki/Supernova

ASAS-SN is currently comprised of two units. ASAS-SN Unit-1, known as “Brutus”, which also happens to be the name of the Ohio State mascot, is comprised of four robotic 14-cm telescopes deployed at the Haleakala station of the Las Cumbres Observatory Global Telescope Network. ASAS-SN Unit-2, named “Cassius”, also consists of four 14-cm telescopes deployed at the LCOGT Cerro Tololo station. Together, these allow us to observe a total of approximately 20,000 square degrees each clear night. Eventually we would like to deploy a total of 16 telescopes at four different sites, allowing us to survey the entire visible sky every night. We started real-time reduction and analysis of “Brutus” four-telescope data in December 2013 and are continuing to make interesting discoveries. In addition, the “Cassius” system is also making many discoveries, and in July 2015 it was expanded to four telescopes.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Videnskab og metode og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s