Rabler det for forskere i tyngdebølge

Som altid skal man være usædvanlig skeptisk når videnskabelige gennembrud annonceres som vinderen af en kæmpe konkurrence.

Spænding og fanfare. Det er første tegn på at LIGO projektet måske er mere i genren for rablende videnskabsfolk.

Selve instrumentet (se foto) kan måle meget små udsving i tyngdekraften, det er lufttomme rør på flere km. med tunge spejle i sindrige ophæng. Tyngdekraft bliver lidt nørdet fordi at dybest set så bliver hele teorien om tid og tyngdekraft fortolket på den måde at man ikke vil kunne se effekten af “rummets udvidelse” altså det lys der er afsendt vil i følge teorien ikke selv opdage bevægelser i rummet, lyset vil fortsætte lige ud som altid. Men alligevel kan man observere at lyset bliver afbøjet af tyngdefelter, og derfor konklusionen at selve rummet bliver bøjet. Men så er det mærkelige at samme teori siger at rummet er tomt. Altså hvad er det så egentlig der reelt er sagen, når vi ved at “ingenting” jo i virkeligheden ikke kan bøje så meget som en femøre. Så er man tilbage ved at det hele altså er teori og matematik, der nøje er baseret på observationer af det man kan se og måle. Og i dette nye tilfælde også computer simuleringer der er brugt til at forudsige hvad man skulle lede efter i resultaterne.

Og denne nye målemetode med to fint følende apparater har altså kunne måle en eller anden bevægelse er gået gennem jorden med lysets hastighed.

Mærkeligt egentlig at tyngdebølger skulle have samme hastighed som Elektromagnetisk stråling. Det giver ikke mening alt sammen. Jeg tænker også at hvis der måles et signal på de nye tyngdekraftbølge detektorer, så kan der også samtidig aflæses et signal i neutrino-målere og observeres et eller andet af almindelige astronomiske instrumenter OSV.. Bemærk samme tanke fra radioteleskobnørder.

Bare som en opsamling… Det nye instrument skulle altså have målt en eftervirkning af en form for sammensmeltning af to stjerner eller to “sorte huller” hvilket også er teori på teori. Denne begivenhed skulle have fundet sted for 1. mia år siden altså i et helt andet sted i universet. Forskerne forestiller sig også at tyngde bølge udbrede sig på samme måde som lys, så de kan udpege hvor på himlen at det skulle have fundet sted? Man skulle ellers ikke tro at tyngdebølger blev afbøjet. Begivenheden skulle have varet under et sekund. Jeg tror jeg vil henføre det målte under endnu ikke fuldt opklaret, og så give teoretikerne opmuntring til at fortsætte med at måle og forbedre instrumenterne. Også selvom der ikke er berømmelse og bevillinger i at undersøger fænomener til bunds.

Opdatering: I denne artikel på videnskab.dk kommer de ind på at der i virkeligheden skal minimum tre ens gigantiske måleapparater til, placeret meget langt fra hinanden, før man kan sige noget om oprindelsen til signalerne. Men da der som sagt ikke nødvendigvis er overenstemmelse i udbredelsen af tyngdebølger med synligt lys eller neotrinopartikler, er det stadig ikke sikkert at man kan finde data i det synlige univers. Men skulle det lykkedes at finde kilden på den begivenhed der giver udslag i tyngdebølgemåleapperattet, så gives der måske en fantastisk mulighed for også at finde det synlige bevis, og dernæst se hvor langt de punkter adskiller sig i tid og rum. Det vil med andre ord give et helt nyt koordinatsystem til fjerne himmellegemer.

De meget store og lange apparater er dog ganske begrænsede og ser bedst i to retninger, og har hele fire blinde punkter hvor de ikke vil opdage i klap.  “A gravitational wave coming from directly above or below the plane of the instrument arms would be seen best, whereas the same wave coming exactly along the bisector of the arms would be completely invisible.
Generally speaking, the higher the source over the local horizon, the better the detector response, and each instrument has four blind spots, all located in the plane of the arms. If a gravitational wave is not detected by an instrument which is in principle sensitive enough to see it, that means that that the signal is coming from the direction of one of these blind spots.” Læs mere her PDF.

https://ing.dk/artikel/astronomer-jubler-foerste-observation-sammenstoed-mellem-to-neutronstjerner-207276

Gamma ray bursts occurring somewhere in the sky every couple of days… Altså hvad vi ved om gammaglimt er at det forekommer ofte, og der er efterhånden flere systemer på plads der er beregnet til en lyn hurtigt detektering. Det er foreløbig ikke helt klart hvordan og hvorledes observationerne passer sammen. Og det er lidt uoverskueligt at sætte sig in den store mængde data de producerer. Og skulle de have ret i at der er en overenstemmelse er det en smule kedeligt. Fordi så er der ikke ret meget nyt at hente fra observationerne i tyngdekælderen. Der er endnu en mærkværdighed, fordi de omtaler at der er tale om at det er tyngdekraften der har samme hastighed som lysets, og det er naturligvis mere spændene. Det har jeg egentlig antaget allerede var klarlagt. Det burde nemt kunne sluttes ved at måle i forhold til månen, der passere hen over ca. en gang i døgnet, at se et udsving i tyngdekraften relativt til viden om månens placering og tyngdeudsvinget. Det er da lige en sag for LIGO.

https://ing.dk/artikel/opdagelsen-gravitationsboelger-udloeser-nobelpris-fysik-206294

Based on the observed signals, LIGO scientists estimate that the black holes for this event were about 29 and 36 times the mass of the sun, and the event took place 1.3 billion years ago. About 3 times the mass of the sun was converted into gravitational waves in a fraction of a second—with a peak power output about 50 times that of the whole visible universe.

https://www.ligo.caltech.edu/news/ligo20160211

http://ing.dk/artikel/nu-er-det-officielt-gravitationsboelger-er-detekteret-foerste-gang-182169

http://www.wired.com/2016/02/scientists-spot-the-gravity-waves-that-flex-the-universe/

Og sidst en omtale på spaceflight now

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s