Hav stigninger og moderne data

globalsealevelEt nyere studie i måling af tide vands skift og hav niveauer over århundrede, har prøvet at forbinde data fra en bunke kilder.

De ældste systematiske skriftlige kilder er først for alvor påbegyndt for omkring 300 år siden, da man i Holland dagligt har noteret hvor højt vandet stod i havnen, og det sammenlignet med data om tidevand og alle mulige andre forhold der kan påvirke hvordan en måling falder ud på en bestemt dag.

Jævnfør en beregning på disse datapunkter som man mener er solide og sammenlignelige helt frem til i dag, har man kunnet udarbejde en kurve der viser havniveau i gennemsnit. Senere er der kommet mange flere og meget mere nøjagtige målinger over alt på jorden, og også satellit målinger.

Der findes også optegnelser der går længere tilbage, og der findes kystområder hvor det er muligt at anslå vandstanden ved hjælp af aflejringer. Men jo længere tilbage i tiden desto mere usikre bliver detaljerne.

Ud fra de seneste 300 år er det til gengæld muligt at se at frem mod 1850 så faldt den globale vandstand i havene 4-5 cm og siden 1850 er vandstand steget med ca. 13 cm.

Går man nu alle data igennem og ser på kurven 2700 år tilbage så det stadig en usædvanlig voldsom havstigning.

http://www.pnas.org/content/early/2016/02/17/1517056113

16. marts 2016 – En nyere undersøgelse viser at nyere fænomen som regnvejr over Grønland betyder ekstrem hurtig optøen af de ramte isområder, en faktor der endnu ikke er med i computer modeller:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2016GL067720/full

Kuk med satellitdata har betydet at man i årtier har undervurderet problemet: https://www.nature.com/news/satellite-snafu-masked-true-sea-level-rise-for-decades-1.22312

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.