Elon Musk and The Adjustment Bureau

The Adjustment BureauDer findes en slags uro som alle mennesker og antageligt næsten alle dyrearter kan opleve, og det er de meget virkelighedsnære drømme.

Drømme og andre typer af hallucinationer der forskyder virkeligheden er gennem historien blevet udgangspunkt for religioner og filosofiske tænkere der nogle gange er så langt ude på overdrevet at det set udefra og på historisk afstand er sært at det er blevet taget alvorligt.

Den tanke at man ikke kan have tillid til sine egne sanser går igen, når man ved at man kan bedrages af sine drømme, eller ved at blive påvirket af forskellige stimuli kan hallucinere eller drømme mens man er vågen og går omkring. (stærk beruselses er nok).

Så er det jo tilsyneladende oplagt at stille matrix spørgsmålet om man vil følge den hvide kanin og spise den pille der viser dig virkeligheden…

Der er varianten af dette argument som følger at hvis du kan drømme du er en sommerfugl, er du det så. Eller hvad er denne verden andet end en drøm, er den virkelig eller er et udtryk for min fantasi. Og hvis familie og alle andre skabninger og det hele blot er fantasi, i al sin kompleksitet hvor alle andre deltagere i “min” drøm må anerkendes som selvstændige og på sin egen måde udtryk for dele af min fantasi, uden det på nogen måde kan bevises. Hvad er så jeg.

Er jeg i virkeligheden et udtryk for en drøm, en andens drøm, er dette alt hvad jeg kender en eller anden der drømme og om lidt vågner og denne verden er for stedse forsvundet.

Der er ganske mange variationer over dette filosofiske tanke eksperiment, og det finurlige er at ingen jo kan eftervise det. Udenfor virkeligheden kan ingenting bevises.

Alt dette var tusindvis af år siden, og masser af mærkværdige tanker er bygget hen over det samme.

Så kommer Elon Musk og siger at den moderne teknologiske indfaldsvinkel til det spørgsmål er at virtuel reality vil blive så naturtro som matrix verdenen så ingen rigtig kan skelne.

Om man så satte den lavest mulige udviklingskadence og antog der gik titusinde år, før det skete, så er det uomgængeligt at det vil blive muligt på et tidspunkt.

Så tilbage står at hvis man ikke kan skelne så kan vi ikke rigtig vide om vi allerede er der nu. Altså er vi alle udtryk for fantasien hos en velskabt computer. Det kan ingen bevise når ingen kan se forskel.

Og så til den sidste mærkværdige indskydelse, er dette en god ting? Altså jo hvis vi antager at det vil tage lang tid for vores civilisation at opfinde den perfekte illusion, så hvis vi lever i en sådan nu betyder det trods alt at verden som sådan eksisterer et eller andet sted.

Problemet med den type at cirkel slutninger er evighedsmaskiner ikke virker, at der altid vil være “lag på lag af drømme” og dermed hvem siger at computeren der inderholder illusionen af hele vores univers, ikke blot er en del af en eller anden større maskinens fantasi. osv. Eller som den forestilling om sommerfuglen, kan vi drømme os som den, er det så ikke virkeligt mens vi flyve… hvad er virkeligt i det hele taget … og hvad forhindre sommerfuglen i at drømme om os – dig og mig. Og er vi så allesammen andet end en sommerfugls drøm.

Alt dette tankegods blev ganske afvist af videnskabsfolk da de for alvor trådte frem på scenen. Verden er virkelig og konkret, den er her uanset om livet var opstået, om vi har set det, beskrevet det, bygget det, og om vi drømmer og om der er sommerfugle og computere. Verden er det virkelige og alt andet føre til religiøst snik snak.

Neural lace Ian M. Banks Culture

Den anden mærkværdig udtalelse var omtale af “neural lace” der er en specifik reference til science fiktion, og de gode er hvis det kan få flere til at læse bøgerne selv. Jeg tror ikke helt at der er grund til at vente på at det bliver opfundet – før at man har en komplet forståelse af hjernen er der ingen grund til at drømme og at stikke ledninger ind og forbedre den.

Desuden er Alistar reynolds mere inde i det med at opgradere folk, men læs selv.

PS: I en komisk alliance “for det onde” er Microsoft og Google nu gået som om at skabe et slags fælles debatforum for AI

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i AI kunstig inteligens, Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s