Blindgyder i DNA forskning

dnasekventeringIgen og igen viser det sig at man ved alt for lidt til at bedrive forskning ud fra statistik og gensekventering. Det er dog ikke så underligt at man støder mod muren og ikke kan finde nogle gener der skulle øge risikoen nævneværdigt, når man undersøger en sygdom som diabetes 2, som næsten alle kan få.

En artikel på Videnskab.dk beskriver et stort nyt studie er endt i ingenting.

Det er den evige jagt, og grunden til at det går galt er måske det selvbillede man har som forsker indenfor sygdom og medicin og sundhedsvæsen. Man bygger sine teorier på sin forestillingsverden og videnskaben går ud på at efterprøve teorierne.

Fantasien rækker til at tænke i testresultater og tidlig diagnose og nye maskiner og medicin og en kur og fedmeopperationer og alt muligt andet der intet har med forståelsen af mennesket og de omstændigheder der føre til sygdomme som diabetes 2.

Jeg vil tro at en hvilken som helst almindelige person kan gennemskue at “gammelmandssukkersyge” i alt væsentligt handler om nogle ting der slet ikke har med dna at gøre, nemlig sociale sammenhænge: spisevaner og arbejdsliv og fordøjelsessystemet. Og ja her få dage efter jeg skrev denne blog bekræfter en anden undersøgelse netop dette, efter et større detektivarbejde har man fundet ud af at bakterier i fordøjelsen kan have indflydelse på sygdommen: Læs mere på ing.dk

Det handler om at spise ordentligt, og med glæde, at drikke ordentligt, at have et arbejde der giver ro til spise og hygge, og sove om natten og så er der den del der handler om at holde fordøjelsessystemet i gang og hertil kræves bl.a. bevægelse.

Det er for langt de fleste – mere eller mindre – lige ud af landevejen, og det koster ikke noget. Men vi ser også at samfundet drøner i den fuldstændigt modsatte retning. Lange arbejdsdage og urimelige tidspunkter og dårlig mad og forkerte drikkevare og glæden der svinder væk.

Som forsker er der kun en vej ud af moradset og det er at understøtte den systematiske kortlægning af hele mennesket også som social organisme.

https://ing.dk/artikel/her-vil-gensekventering-revolutionere-verden-164943

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Videnskab og metode. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s