Follow the sound from #spacex Launch Complex 40

Aerial view of Falcon 9 with Dragon qualification spacecraft on the launch pad at SLC-40, Cape Canaveral, Florida.

Aerial view of Falcon 9 with Dragon qualification spacecraft on the launch pad at SLC-40,
Cape Canaveral, Florida.

lydEn opsamling på lydhistorien fra eksplosionen af SpaceX raketten på Launch Complex 40 i florida.

Først og fremmest er der virkelig meget information i diverse debatter på reddit, så det er blot at gennemlæse så meget som man orker af velmenende spørgsmål så kommer der rent faktisk ofte et godt link ind i mellem. Twitter er mere eller mindre en kaotisk bunke rod, fordi der er så relativt mange der bruger det til sjov og ballade, og der er så få der rent faktisk følger med, men man kan være heldig at finde et godt link der også.

Derfra har jeg så kombineret kortet og kameravinkel med et estimat på lyden fra eksplosionen der indikere en ca. afstand fra kamera til eksplosion på ca. 4,2 km. Kunne sikkert gøre det mere nøjagtigt, men altså det virker sikkert nok at det er meget langt.

Nu ved man aldrig med de gamle kort og da stedet, som lydudbredelsen og vinklen mødes i, virker som et eller andet forladt bygningskompleks ved man altså ikke om det stadig står der eller om det er revet ned. Min erfaring med googlemaps er at der sagtens kan gå et år mellem opdateringerne.

Derefter er der grund til at kigge lidt mere på de videoklip som er udgivet, og derfra synes jeg i hvert fald det virker plausibelt at de står og filmer oppe fra en bygning og kan kigge henover nogle træer til Launch Complex 40.

Når man så begynder at lytte lyden igennem alene, så er der en tydelig lyd der kører i baggrunden hele filmen igennem, det lyder som en større ventilation eller lignende maskine der kører i nærheden, den kan i hvert fald ikke komme fra selve raketten.

Til allersidst er der en lyd fra en flyver, og det virker også som om man kan se dens konjunktur på filmen.

0:09 bump – antagelig fra bygning
0:18 bump –
0:26 pust –
0:29 – 0:32 kradselyde
0:49 Klip i filmen
1:11 lys fra eksplosion
1:17 knirke lyd –
1:14 – 1:19 – flere bump og klik – det virker som en der rejser sig og tager et par billeder, en fra reddit angiver at der kan være tale om et svage seismiske ekkoer af eksplosionerne der ankommer efter ca. 3 sekunder.
1:24 lyd fra eksplosion
3:33 Klip i filmen
4:20 knirke lyd –

Altså bemærk at der er klippet i den originale optagelse to steder og det er umuligt at sige hvor lang den oprindelige film var. Jeg har en klar fornemmelse af at man kan høre en i nærheden af kameraet, og jeg synes at man man kan se rystelse der stemmer med lyde fra eksplosionen hvilket ved de kraftige lydtryk sikkert skyldes at der er brugt en meget kraftig zoom og så vil små rystelse i kunne ses hvis underlaget f.eks. er et gulv eller taget i en bygning. Der kan også gættes på en eller anden der kommer til at bevæge sig så gulvet ryster. Denne mand kan give forklaringen på alle de lyder der høres. Jeg tror det alt sammen er lokale lyde, så der er ingen mystik tilbage der.

Alternativt skal der selvfølgelig tænkes optagelser med lyd fra andre vinkler som kan give nye informationer som kan give grund til at åbne denne del igen.

 

https://da.wikipedia.org/wiki/Lyd

launch_pad_40_awaiting_falcon_9_rocket

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Et svar til Follow the sound from #spacex Launch Complex 40

  1. Pingback: SpaceX opsamling: 3 opsendelser 2 landinger og Dragon retur indenfor 14 dage | Lysets hastighed

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.