Forventning til SpaceX Mars program er enorm

spacex-mars

Den længe forventede tale fra Elon Musk og SpaceX om Mars planerne blev afholdt blandt en gruppe af skøre kugler i  International Astronautical Federation. Det burde have været perfekt, men det gav ikke selve præsentationen en god ramme. Det blev nærmest lidt akavet med idiot spørgsmål og tilbud om kys?? Selv redditbrugerne blev pinligt berørt.

De første indikationer fra SpaceX om deres Mars-program, vises i en lille video med selve rejsen.
Projektet består i at sende et ca. 100 personers rumskib afsted der kan lande på Mars.
Det skydes afsted på toppen af en kæmpe høj raket med 42 motorer.
I omløb om Jorden bliver rumskibet fyldt op med brændstof og alt andet der vejer. Der skal fire til fem opsendelser til, udelukkende med formål at tanke rumskib op mens det er i  kredsløb om Jorden.
Derefter tager det på sin rejse til Mars og når en hastighed på ca. 100.000 km.t, der blev sagt en rejsetid på 80 til 150 dage. Alt efter hvor gunstigt årets møde er.
Se denne side for mere grundig gennemgang af afstand og rejse problemet.
Billetpris ca.1 – 2 mio. dkkr.

I den videnskabelige magasin Space News (http://liebertpub.com/space/) er en gennemgang fra SpaceX af foredraget i en let opdateret udgave.

Tidsrammen for dette projekt er højst usikker, Jeg tænker der godt kan gå 20 år før det flyver for alvor.. men som en god ide vil SpaceX begynde at sende et rumskib af sted til Mars hvert andet år med deres eksisterende teknologi (ved hvert Jorden Mars rendezvous). Det kan opbygge tillid og alternative forsøg til Mars.

Det virkeligt interessante er så at samme rumprogram kan bruges til at rejse hele solsystemet rundt, agtigt. Det er dog baseret på at der kan opstilles anlæg der kan lave brændstof på passende planter og måner rundt omkring. Men lykkedes det med Mars bliver resten blot en udvidelse af eksisterende teknologi siger SpaceX. Jeg gætter dog på at det også vil kræve en batteripakke i oversize, der er ikke strøm nok i solpanelerne når man når lidt derud af.

Marsplan modtagelse i nørdverdenen:
Denne mand har rent faktisk talt med Elon Musk efterfølgende Wait But Why
AMA reddit
Interview
Slate
Spaceflightnow
Inverse
Geekwire
The Verge
National Geographic
Gizmode
Wired
ing.dk
videnskab.dk
dr.dk

The starship Heart of Gold was the first spacecraft to make use of the Infinite Improbability Drive.

Økonomien for et samfund på Mars

I næste afsnit prøver jeg at problematisere forestillingen om det samfund der kan bygges på Mars.

Jeg har ingen som helst forudsætninger for at sige noget kvalificeret saglig og velbegrundet i denne Mars debat. Det er for mig at se meningsløst at drømme om at bosætte sig på Mars, det bliver op af bakke – meget bedre ville det være at se hårdt på problemerne på Jorden og fikse dem. Det med at rejse ud i rummet er til gengæld attraktivt, altså jeg ville gerne se det på film, og se seriøse forskere fortage studier og analyser alle steder i solsystemet. Det kunne være sjov. Men jeg kan ikke se nogen grund til at rejse selv. Så hvad er projektet egentlig?

Tilsyneladende en ide om at: udviklingen af hyperdrive for space vil komme hvis der var en god grund til at komme hurtigt ud til Mars og retur. Og en base med et turist center og betalende kunder ville være en sådan god grund.
Der kan være skuffeplaner om en særlig Mars økonomi, men Socialisme på Mars bliver nok ikke udråbt. Det kan dog være at de tænker at våben og fængsler og hårde stoffer ikke behøver at komme med i første omgang. Det kan også være at de vil udtænkte et nyt fælles sprog… Det med religioner kan også bliver sorteret fra.
Det kan også være at der ikke er noget manuelt arbejde at give sig til fordi mere eller mindre fuldautomatiske maskiner er nødvendige i det uvejsomme. Men måske har de slet ikke tænkt så meget over det. De tror at vores samfund kan overføres på en eller anden måde, og dem der tager der op bliver nødt til at udvikle deres eget komplette system, med egne traditioner for dåb til død. Fordi det på sigt ikke ville gå hvis pengene blev trykt i USA, eller den øverste myndighed lå på Jorden.

På den anden siden så er det ret svært at tænke sig at Mars ville løsrive sig fra Jorden i første 100 år. Men helt klart en sag for FN at finde ud af. Det er jo tidligere foreslået at arktis og verdensrummet skulle erklæres for allemandes og være civilt, neutrale og demilitariserede område. Hvis nogle begynder at bosætte sig på Sydpolen er der jo en ganske anden sag, og vel egentlig imod principperne. Jeg tror nu ikke at Mars er tænkt ind oprindeligt.

Det er tidligere nævnt et sted at det første basale der skal op og stå er vand, ilt og brændstof produktion. Og spørgsmålet er om der allerede fra starten skal være gps, mobilsignal og Internet. Hvilket jo alt sammen kan klares med en bunke satellitter der er taget med hjemmefra. Måske skal der også eksperimenteres med fødevare produktion og nogle basale forsøg med konstruktioner.

Jeg tror det virkelige problem er at nogle teknologier udvikler sig er hurtigere end andre, vi ved bare ikke endnu hvilke, og således har vi “Total Recall” spørgsmålet, om vi tror det er naturtro simuleringer eller ægte rejser der vil vinde kapløbet. Men mere realistisk set, så er det meget billigere med en simulering, men det handler mest om at komme først.

Ny bog om postkapitalisme kommer ind på noget af det samme.

Jeg tror ikke det er nødvendigt med en base på Mars for at udvikle et hurtigt rumfartøj. Det vil blive muligt at udvikle computersimuleringer af alt muligt, og supercomputere kan antageligt finde frem til løsninger på hastigsproblemet indenfor de sammen 20 – 40 år. Så vi kan komme ud og udforske resten af galaksen.

Der er andre derude der en lille smule forbeholdne:

PH bloggen om nogle af de juridiske komplikationer

PS
Dertil er så spørgsmålet om langtidseffekten af ophold på Mars. Og altså om man skulle fortryde og rejse tilbage, skal ind planlægge flere måneders genoptræning på Jorden for at opnå fuld fysik igen. Om evt. karantæne for rejsende så de værste sygdomme undgås. Og forskellige dyrkningsmæssige udfordringer på Mars der kan give ukendte sygdomme.

PPS:
Men alt dette lagt til side, så er det jo meget sjovere at diskuterer det konkret, end fable om det i SF historier. Det er et resultat af den konkrete plan som SpaceX er kommet op med. Og det er jo sådan set også en stor bedrift.

Se også link

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.