#Arrival fungerer som samfundskritisk drama – og flopper fælt som SF

arrival2Der skal ingen tvivl herske om at filmen Arrival er seværdig, og kan anbefales. Det er virkeligt fint med Forest Whitaker og Amy Adams i en Science fiction 🙂 Og det samfundskritiske var relevant og direkte mod nogle overhysteriske medier, og til forsvar for fred i verden, dialog og videnskab og den slags nyttige tilgange. I USA bliver filmen kaldt feminin, men det lod jeg ikke mærke til.

Men hvad jeg ikke bryder mig så meget om, er den eksperimenterende fortælleform, det visuelle og musikken er virkeligt specielt. Der er så meget underforstået i kameravinkler og fortællegreb at det nok vil kræve adgang til en dvd med kommentarspor fra både instruktør og fotograf m.fl. at få udredet hvad de egentlig har tænkt. Det virker grangiveligt som om de tager pis på ”Nordic Noir” og bruger en slags tåget novemberdag som filmens primærstemning. Det er så pissehamrende trist – så forstå det dog!

Og så det mærkelige rum som er hendes stue med panorama vindue (naturligvis med egen gråvejrsudsigt) og så det rum hvor de taler og tegner med aliens, på den anden side af et vindue, som filmen gør virkelig virkelig meget ud af at vise er magen til agtigt, nu blot endnu mere tåget.

Midt i filmen er der nogle soldater der får en slags angst panik reaktion og de sætter et eller andet til at springe i luften, men netop det at filmens hovedpersoner tilsyneladende ikke er istand til at overbevise andre på den militærforlægning de arbejder ud fra, om deres synspunkt, er også en overkritisk tilgang til samfundets medlemmer synes jeg. Og dertil er der alt den semireligiøse symbolik som er virkeligt deprimerende. Det er derfor kun en halvlunken anbefaling.

Bonus info: “In war there are no winners, only widows.”

amy-adamsPS Dette billede er ikke fra den film – tror jeg.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s