SF-Film 2017

drengen-fra-marsI 2016 lykkedes det for virkeligheden at overgå alverdens SF-Film, og det er på alle måder, fra gale forskere og politikere i seng med storindustri, til terrorisme og syrealistiske forsøg på massebedrag der kan bane vejen for diktatur, til de fortsatte klima og flygtninge kriser, overvågning, selvkørende biler, kunstig intelligens, og til rablende underholdnings tv. Det der tidligere blev udstillet som paranoide parodier, er vor tid. Og så naturligvis blev drømmen om at indlede en multiplanetariske epoke (i første omgang på Mars) konkretiseret.

Jeg håber at verden i 2017 moden til nyindspilningen af historien om den japanske robot-kvinde fra sektion 9… så længe hun ligner en typisk dansk ung kvinde kan det ikke gå helt galt… Apropos: Uden jeg egentlig har viden nok til at kunne fastslå det, det er som om at amerikansk og japansk “cyperpunk kultur” har inspireret hinanden på skift. Film som “Alien”, “Blade Runner”, “Terminator”, og “RoboCop” har på vær deres måder løftet genren internationalt i slutningen af 70erne og i 80erne, og til gengæld har Japan fornyet cyberpunk genren med animations film og serier helt op vor århundrede. Og så har Matrix, A.I. og andre film taget teten tilbage. Jeg synes personligt at det er helt fint at lade sig inspirerer, men man skal også helst bidrage med nyt og løfte tingene. Men i virkeligheden håber jeg mere på at den dystopiske tilgang til fremtiden fortrænges af en mere håbefuld vision for menneskeheden.

SF i biografen 2017 byder på flere film man kan glæde sig til. Som altid er det ganske svært at forudsige om en film kommer til Danmark, og ikke mindst hvilket år det sker. Flere film jeg troede havde premierer i 2016 blev udskudt eller måske kun vist på en festival og kommer så først i biografen i 2017. Så derfor optræder der flere gengangere fra sidste års liste. Den danske tidsrejse-klima-katastrofefilm QEDA den kommer måske også på et tidspunkt – måske august. Opdatering juli: Nu har den både fået en officiel åbnings dato i november 2017 og en trailer. (Læs omtale af QEDA).

Danmarks Radio Symfoni Orkester har sat et SF musik program sammen 🙂  http://drkoncerthuset.dk/event/galaxymphony-den-symfoniske-rumrejse-2017-2/

Instruktøren bag en af de mere legendariske rumfilm “Rumrejsen år 2001” har fået sin egen festival i år – Kubrick 2017.

Og CPH:DOX har nu en hel sektion for videnskabsdokumentarfilm CPH:SCIENCE. Der dog lidt virker som blandet landhandel af polemik og grænseland.

The Space Between Us (imdb) Taget af igen og får ikke dansk biografpremiere !!! :(.
Valerian and the City of a Thousand Planets
(imdb) (Omtale)
Ghost in the Shell
(imdb). (Omtale) Det antydes i traileren at filmen er frit inspireret af begge oprindelige animationsfilm samt af tv serierne og tegneseriehæfterne. Men der bliver så få hint i interviews og trailere at det er umuligt at sige noget sikkert hvad historien går ud på.
Blade Runner 2049 (imdb) (omtale). Den stakkels Harrison Ford skal åbenbart slæbes igennem en fortsættelse af alle sine hits.
Alien: Covenant (imdb). (Det virker lidt på traileren som mere gys end SF)
The Dark Tower
(imdb). (Det er lidt svært at sige endnu om det er en SF- film) (Nu da jeg har set den kan jeg sige at det ikke er… Men filmen er udmærket for genren af action fantasy, hvor der er børn med særlige evner der slår følge med en revolvermand. Der er underholdning og jeg tror den passer fint til Stephen King, jeg har dog hverken læst nogle af disse bøger eller andre han har skrevet.)
Imitation Girl (imdb)
Star Wars
The Circle
(imdb) Denne er pludselige væk fra danske biografer. Har nu set den på DVD og det er ikke en egentlig SF, men en slags nutids drama der forsøger at komme lidt ind under facaden hos et firma der ligner en fusion mellem Facebook og Google. Det er dog som om at den ikke har tænkt sit tema ordentligt igennem, så hvad der ellers lød som udmærket ide, blev en lidt kedelig film (dog seværdig).
Geostorm
(imdb) En katastrofe film (omtale).

Bonus
Guardians of the Galaxy Vol. 2 – en lidt lang og kompliceret film, og lidt trist og alvorlig. Det er overladt til Drax at løfte humøret. Superskurken er tilgengæld knap nok uhyggelig fordi dens motivering er mærkværdig, og det virker som lidt påklisteret semireligiøst vås. Musikvinklen fungere, men musik-hits-film er faktisk en lidt skør trend der er på vej over gevind (Se bare Baby driver) … Der også gode ting at sige om Guardians filmen, men ikke helt nok til en varm anbefaling. 
Logan
(imdb) Sat i 2029 er det stadig en interessant samfundskritisk film der dog også har en del slagsmål og tonsvis af døde. Temaet er ikke mindst spørgsmål som DNA og kloning, men også om gmo-afgrøder og vandressourcer og flygtningeproblemer mm. Det hele fungere i denne afslutning af X-Men og Wolverine.

Måske
Creative Control (imdb). (Romantisk forvikling med VR brille…)
Hidden Figures
(omtale)(Om nogle af de fantastiske kvinder der kom med i det amerikanske rumprogram – og et fint svar på den tossede Operation Avalanche) .
Bright Lights
(imdb). (Portrætfilm om Carrie Fisher og mor Debbie Reynolds optaget i 2015).
California Typewriter
virkelig fin dokumentar om skrivemaskinen.

A Cure for Wellness (imdb) Det er en ret god film, men helt og holdent en gotisk uhyggehistorie, ikke en SF.
God Particle
(Samme univers som Cloverfield og 10 Cloverfield Lane).
Marjorie Prime
(imdb)
What Happened to Monday?
(Er udgivet på DVD februar 2018, det er en ret ret mystisk dystopi hvor Noomi Rapace spiller 7 søskende, det må være en form for rekord, men hun gør det godt og den er – bortset fra den dystopiske grundhistorie – ganske seværdig)
Annihilation
(imdb)
Space/Time
Curvature
DxM – MindGamers
The Three-Body Problem
Cronus
Metamorphosis A.D.
Replicas
Morgan
(imdb) Der er flere gode skuespillere med i denne AI gyser.
Flatliners
Dave Made a Maze
(udenfor kategori)
Colossal

Life
(imdb). (Omtale. Endnu en rum gyser…)
Machines (dokumentar)

Se også opsamling http://www.kino.dk/nyheder/2016/11/guide-2017-science-fiction

Opdatering den 7. januar. Afstemning på kino.dk giver ikke ukendte SF mange hits. Her er min stemme, i højre spalte er den samlede procent for alle brugeres stemmer på det tidspunkt:

Hvilke 5 film vil du helst se i 2017?  Samlet
Valerian and the City of a Thousand Planets 3%
Ghost in the Shell 5%
En film som ikke er på listen 14%
Blade Runner 2049 19%
Star Wars: Episode VIII 47%

Årets animationsfilm

Som stor fan af animationsfilm og i mangel af SF sneg jeg mig ind og så Vaiana. Det er et typisk Disney projekt, med tonsvis af dygtige folk og “en superlækker kvalitetsvare”, og samtidig et historisk overgreb. Det er Gauguin’s europæiske civiliserede syn på ædle vilde der bebor Stillehavets øer, og det hele er smukt som malerierne. De gamle sagn genfortælles, men ikke uden uforvarende at nedgøre og simplificere de vildes guder, og bruge et formsprog fra det gamle testamente. Af Disney har vi intet lært, men har gjort Jorden til et fattigere sted. Det skal fremhæves at der ikke er en romantisk sidehistorie, eller et talende eller intelligent sidekick, og der ikke er en slutning om at vende tilbage til køkkenet. Og på den måde er den anderledes end alle tidligere Disneyfilm.
Og så alle de sange der forvandler det hele til musikals. Et par gode sange burde kunne række. Og der er gode sange og sjov – og de har stjålet en lydbid fra TED som start på et nr. og det er sjovt set  – og havde den handlet om personer og ting der var taget ud af den frie fantasi havde alt været godt. Interview med John Musker og Ron Clements.

Den meget hypede animationsfilm Your Name er et romantisk ungdomsdrama, der vist handler om to der forelsker sig i en fantasi de selv skaber. Og det er der intet galt i, er moralen i filmen, fordi den fantasi som du har skabt findes derude og leder du længe nok finder du ham/hende. Den unge dreng er en drømmende tegner der bliver meget optaget af et meteor stykke der rammer en landsby. Og hun er på den anden side en pige der drømmer om at slippe ud af en landsby og sin kvinderolle. Den type film kommer i mange afskygninger, det særlige ved denne japanske udgave er kombinationen af tidsforskydning og tidsloop og forbytninger, parallelle historier, The Lake Hause og sliding doors m.fl..
Animationen og filmen ser super godt ud, nærmest lidt for realistisk i sceneriet. som om der er et filmforlæg. Den meget hype kan jeg dog ikke gå med på. Selvom den er morsom med fine bikarakterer, især en lille søster, er den er på ingen måde i nærheden af Miyazaki. En pige der sad ved siden af mig i biografen fik til gengæld en rigtig fin lur.

The Theory of Everything om Stephen Hawkings, kan nu fåes billigt på DVD, og jeg fik set den. Den handler sådan set slet ikke om hans teorier eller om ham, men om hans kone, eller ekskone. Det er faktisk en smule akavet at se et ægteskabsdrama med nulevende personer. Det forekommer en smule intimiderende. Altså i Danmark kan man godt finde på at lave film om ægteskab og det der foregår ved siden af og de pinlige situationer. Men det er som regel om folk der har været godt og grundigt døde i mere end 100 år. Men bortset fra det tåkrummende vindueskiggeri så brillerede Rogue One skuespillerinden sådan set og havde det ikke været baseret på virkelige personer havde det været en god film.

Tegneserien Wonder Woman er bygget på variant af myten om amazonkrigerne. Naturligvis er meget væsentlige detaljer forvansket til det pinagtige, det virker også som om myten er blevet påklistret en rolle som et særlig folk, hævet over menneskeheden. Et plus er at det er en af de få tegnehelte der har beholdt sit originale tøj og originale våben som gengivet for mere end 2500 år siden.. Filmen er ret beset en smule kedelig, store elementer i slutspillet er næsten taget fra Sherlock Holmes 2: Skyggespillet.

Apropos mytiske superhelte så er Tor Ragnarok filmen en yderst underholdene bunke druk, larm og slagsmål. Altså det er så langt fra de oprindelige eventyr og de mange genfortællinger – Villy Sørensen og Wagner incl. – at det på intet tidspunkt rigtig giver mening. Den oprindelige myte om undergangen er grum, og kan virkelig anbefales.

Justice League er en direkte fortsættelse af sidste års Batman v Superman, og det hele tilsættes så en ret kompliceret historie som man kun får antydet dele af. Det hele var blevet en smule bedre hvis de havde vist det som en samlet film og ikke havde holdt afslutningen hemmelig. Det er stadig noget skrammel , men nu dog seværdigt. Det rigtigt fine soundtrack er et plus. Jeg tror endnu ikke jeg har set en Zack Snyder film som jeg brød mig om.

I en helt anden genre må jeg nævne at jeg ser frem til en spillefilm om Natasja. Selvom det er svært at sige hvornår den lander.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til SF-Film 2017

  1. Pingback: SF Film 2016 | Lysets hastighed

  2. Pingback: Mørk og dystopisk reboot af Ghost in the shell | Lysets hastighed

  3. Pingback: SF film 2015 | Lysets hastighed

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s