#SpaceX tilbage på startblokken i januar

iridiumEndelig efter flere måneders evaluering af den seneste katastrofe er SpaceX tilbage skriver de i en opdatering idag:

“SpaceX is targeting return to flight from Vandenberg’s Space Launch Complex 4E (SLC-4E) with the Iridium NEXT launch on January 8. 2017 SpaceX greatly appreciates the support of our customers and partners throughout this process, and we look forward to fulfilling our manifest in 2017 and beyond.”
PS det er ændret i til 9.jan.

De har fundet at fejlen skyldes en kombination af deres forsøg med at bruge ekstremt nedkølet ilt i tankene, og placeringen og udformningen af helium tanke der bruges til at opretholde tryk i ilttanken. Det har på en eller anden måde været muligt for ilt at trænge ind i overfladen på disse heliumtanke, der består af en metalbeholder bundet ind med forstærket kulfiber. Tilsyneladende var det netop en ændring af proceduren for opfyldning der udløste fejlen, eller udløste at man opdagede at der overhovedet var den mulighed at denne fejl kunne opstå. Fordi man gik fra at fylde helium tankene op først og sætte dem under tryk til at fylde ilt på først og dermed sætte et udvendigt tryk på helium tanke der var designet til at holde til et tryk indefra.

Og fordi man brugte super nedkølet ilt og helium var man så tæt på frysepunktet at ilt der var fanget i overfladen på heliumbeholderen frøs til is. Og der er åbenbart nok energi i det faseskifte til at udløse en gnist i kulfiber laget…

Men altså det gode er at man er tilbage til flyvning, det ærgerlige er at man ikke vil bruge det super nedkølede ilt før man har lavet en design ændring. Så sikkert ikke flere landinger i de næste par måneder. Og så er der stadig ikke nyt om hvornår man er tilbage på ramperne i Florida. Alt i alt en såre menneskelig fejl hvor SpaceX rent faktisk har fået kritik fra enkelte bekymrede branchefolk for deres setup. Fejltypen kan meget vel give anledning til at de undersøger den første katastrofe en gang til for at se om der er yderligere der kan læres af omstændigheder der giver et eller andet kuk med kompositmaterialet og tryk.

Læs mere på: Spacefligthnow

I en anden historie fortæller NASA om deres nye ideer til at bygge et kombihjem på Mars, ved hjælp af en slags ismaskine, så det står klar når de første gæster kommer.

Det er vigtigt at rum-evenbtyrerne ved at der står et hjem til dem før de drager afsted på en flere måneder lang og farlig tur.

Mere om is projektet.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.