Rumfart burde være civil og under FN

Det er ikke så mange år siden at vi nåede rummet, og vores tvillingplanet månen. Siden er alle kendte objekter i Solsystemet besøgt, og det står ganske snart på nye bemandede flyvninger til Månen og måske Mars – eller i hvert fald rundt om månen. Jeg er naturligvis begejstret for alle der hjælper denne udvikling fremad.

Men det gør militært isenkram i rummet altså ikke, det kan godt være at GPS og klima observatorier også har en militær gren, men det er jo ganske som med alt andet fra broer til el-værket. Det der er tosset er at sende dedikerede militære satellitter op i rummet. Det at det er militært, betyder at det er hemmeligt hvad det kan, og om det virker, og at det er et krigsmål, og det kan falde ned i hovedet på os, der bor her nedenunder.

PS: en lang artikel om nogle danske NASA-fans. Der deltager i første runde af NASAs Space Apps Challenge.

Derfor er det også åndssvagt at SpaceX har engageret sig med militæret. Hvad skal det nytte, er det en vej frem eller tilbage?

The U.S. military does not release orbital data on classified satellites owned by the United States and its allies.

Most NRO missions launch on ULA’s Atlas 5 and Delta 4 rockets, and SpaceX will be eligible to win more NRO satellite deployment contracts later this year. The Air Force is managing head-to-head competitions between ULA and SpaceX for the rights to national security launches, and six upcoming flights with NRO payloads are to be competed in the next two years, along with seven Air Force missions.

I et interview fornyelig forklare Elon Musk til sidst om projekt Mars er sat til 2015-2027 hvis alt går vel. Hvad jo nok nærmere betyder 2032-34. Og selv om det under alle omstændigheder er om relativt kort tid, tror jeg at deres projekt kan nå at ændre sig mange gange. En Mars koloni er heller ikke et fornuftigt projekt at bruge tiden på sålænge tørke er et reelt problem.

Opdatering: Under en høring i USA kom det frem at de arbejder med at lave nationale regler for mærkning af satellitter som der kan reguleres efter, så der er forskel på de regler der gælder for små kommunikations satellitter og de store. Det er ting der fint kunne være en del af et internationalt arbejde, og måske kunne høre hjemme under FN, hvor alle lande især dem med eget rumprogram kunne bidrage og deltage. Men nu skal vært land selv opfinde den dybe tallerken, fordi USA ikke vil oplyse hvilke typer af dimser de hiver op.

Med den tilgang som USAs rumfartsindustri og militær har i øjeblikket ser det også ud til at der kan opstå et gigantisk kapløb om at sætte sig på Mars, og en modvilje mod FN skal blande sig i noget som helst i en kommende Mars koloni, den bliver blot et amerikansk mineselskab under privat ledelse. Som Olieselskaberne i Nigeria. Her dog uden det vil få en direkte betydning for noget levende.

Det er en uheldig og ulykkelig vej hvis rummet skal deles op i Interessesfære og der skal være en krig i stedet for en fælles international lovgivningsramme der kan løse kommende indviklede sager om retten til at udnytte hele solsystemets ressourcer.

Foredrag juli 2017 fra Nasa om deres planer for at komme til Mars: https://livestream.com/AIAAvideo/PropEnergy2017/videos/159704854

Treaty on Principles Governing the Activities of States in the Exploration and Use of Outer Space, Including the Moon and Other Celestial Bodies
https://www.state.gov/t/isn/5181.htm

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s