Batterierne har vundet – så hvorfor er der ingen der fejre det

Det er gennem de senere år blevet helt tydeligt – for alle – at batterier, og her tænkes på lithium-ion, vil være centrum i alle forhold der har med energi at gøre. Om det er biler eller mobiler eller højhuse.

I denne stribe videoer er der dels en gennemgang af den nyeste udviklinger af selve batteriet der bruges hos Tesla. Og der er en gennemgang af økonomien omkring råmaterialer til batterier. Og der er en gennemgang af skalerings projektet ved Tesla, hvor de har sat en fuldautomatisk fabrik op der kan producerer batterier i meget stor skala.

De kommer bl.a. ind på batteriernes holdbarhed: Altså hvor mange gange kan de genoplades og i hvor mange år kan batterier genoplades og hvor meget mister de af deres kapacitet inden de dør fuldstændigt. Og hvad er på den ideelle størrelse eller formfaktor der skal til for at understøtte lang levetid og samtidig stabil vedvarende kapacitet.

Pointen er at alt strøm i fremtiden vil blive produceret af sol og vind, og der er rigeligt til alle behov, og det kommer til at hænge sammen fordi alle tage vil få solceller og alle bygninger vil få batterier. Og traditionelle kraftværker vil forsvinde i deres nuværende former også varme og transportbehov vil blive løst elektrisk. Og kun fordi Danmark ikke har nogen planer om at udbygge med batterier, i samme takt som der udbygges med sol og vind, vil den udvikling strække sig 30 år frem, der kunne gøres på 10. Tilgengæld er der nye investeringer i Nordsøen og i gasledningerne og penge der skal forrentes til ågerpris i kraftvarmeværker og strøm er blevet super dyrt. Mens vindmøllerne nogle gange må standses fordi der er for meget strøm.

Der gives i samme åndedrag en række fine pointer om forskning i almindelighed.

Læs også denne artikel om batterier. Den har god pointe er også at kun en samfundsmæssig tænkning vil kunne udnytte ressourcerne mest effektivt. Det er nok muligt at leve “off grid”, men der er en systemisk problemstilling nemlig hvis man skal være garderet mod det værst tænkelige så skal man have en ret stor overkapacitet i batterier og solceller. Men selv hvis man har en balanceret størrelse på batteriinstallationen, da vil man altid kunne komme i den situation at man producerer for meget strøm til at man kan bruge den selv og batterierne er opladet og strømmen går tabt. Der er mange goder ved fælles stordrift og ved systemer der er koblet sammen.

ØV MIT har skjult den første video, men læs om foredraget her: https://electrek.co/2017/05/09/tesla-battery-lifetime-double/

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Videnskab og metode og tagget . Bogmærk permalinket.

Et svar til Batterierne har vundet – så hvorfor er der ingen der fejre det

  1. Pingback: Nyt svensk metastudie om energiforbrug i batteriproduktion – viser hvorfor vejen til helvede er brolagt med gode intentioner | Lysets hastighed

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s