Kedelig generalprøve i #ClimatePlanet – men super smart kugleskærm med stort potentiale

I dag var der gallapremiere eller måske rettere generalprøve på en filmforevisning i den lille midlertidige Climate Planet udstillings event på Århus havn.

Det er en super god ide med en kugleskærm belyst med fire special projektorer. Det de viste var dog hjerteskærende kedeligt, jeg savnede det spektakulære som et sådant setup kan bruges til.

Forestillingen er kort sagt en miniudgave af “En ubekvem sandhed” og det meste foregik på fire skærme placeret bag ved publikum, så man skulle altså se både på en kugle i midten og til siden. Dernæst var klapstolene placeret på gulvet, og dermed lavt i forhold til kuglen og uden de normale skrå biografgulve. Altså alle måtte lide med at man ikke kunne se den nordlige halvkugle, men fik et fint indtryk af Australien og hvilken hårdag dem foran havde.

Dernæst var lyden ude af synk, så den meget flinke Teglgård, der var fortæller igennem samtlige lange 35 min., optrådte sommetider direkte på kuglen, men det er altså forstyrrende når lyd og billede ikke hænger sammen. Og man bliver træt i øjenlågene af at sidde og kigge opad hele siden.

Det magiske var sammenlagt ganske få minutter, og var bl.a. en visning af alle registrerede jordskælv de seneste årtier. Men da stod jorden stille og bænket på den ene side så kunne man altså sådan ca. overskue en tredjedel af Jorden.

Der var også nogle særlige visninger hvor de havde delt visningen op i to halvkugler men heller ikke flyttede billedet så dem der sad i den forkerte vinkel fik mindre ud af forklaringer om passatvinde, El Niño, Orkanen Katrina mm..

Og så var der det som jeg havde glædet mig mest til, altså at få vist jorden med live satellitbilleder. ARGHH det var en ganske kort og meget hakkende sekvens der blev vist i al for stor hastighed og al for dårlig opløsning, det jeg havde håbet var illusionen af være i rummet, måske vist Jorden med sin hældning, og med rolig rotation, med sin solgang og med mulighed for at gå rundt og kigge fra gangbro så man kunne kigge på Jorden fra en behagelige position og se skyformationernes langsomme udvikling. Måske næste generation af teknologien vil have 3D så man kan fornemme den lille atmosfære.

Selve globusen er super smart, og blev den brugt til at forklare nogle fænomener som havstrømme, eller vise detaljer i skyformationer, eller dyreliv osv. så havde det dårlige stolearbejde været tilgivet. Men sådan var det ikke helt.

Og særlig børnevenligt var det heller ikke, der var alt for meget indforstået i grafikken som var vanskelige at afkode, og der er lagt en lidt for mystisk musik hen over det hele, der skar i tænderne. Men til 7-8-9 klassetrin så er det helt sikkert en oplevelse.

Opdatering: Hedebølge i USA juni 2017 slåer sidste års rekord. En bivirkning ved disse ekstreme hedebølger er at når temperaturen når 48 grader celsius så kan luften ikke længere bære den lokale flytrafik.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Videnskab og metode, Videnskabsformidling og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.