Nyt svensk metastudie om energiforbrug i batteriproduktion – viser hvorfor vejen til helvede er brolagt med gode intentioner

Det Svenske miljø miljøinstitut har undersøgt lithion-ion-batteriers påvirkning af miljøet ud fra et livscyklusperspektiv. Undersøgelsen består af en gennemgang af tilgængelige livscyklusvurderinger af lithium-ion-batterier til lette køretøjer, og resultaterne bruges til at drage konklusioner om, hvordan produktionsfasen påvirker drivhusgasemissionerne. Rapporten fokuserer også på emissionerne fra hvert enkelt trin i batteriproduktionen, herunder; Minedrift, raffinering til batterikvalitet og samling af komponenter og batteri.

Det er et metastudie – det vil sige, at de har gennemgået og sammenlignet såkaldt “tilgængelige undersøgelser”. Og altså ikke foretaget ny forskning, men lavet en statistik på en udvalgt bunke undersøgelser. Og derfra draget konklusioner på nutiden og fremtiden der er ganske vidtrækkende i forhold til det oprindelige kildemateriale.

Læs deres rapport her.

Det der er galt med rapportens konklusioner er umiddelbart:
– at der IKKE er lavet nye studier på nogle af de konkrete nye batterier, f.eks. dem der fra december 2016 er begyndt at komme fra Tesla.
– at der ikke i tilstrækkelig grad er taget hensyn til hvilken type energi, konkrete batterier er produceret med, men der tages en generel betragtning som omsætter energibehov i produktionsled til CO2, baseret på et estimat af hvordan energi produceres.
– At der ikke i tilstrækkelig grad tages i betragtning at alle undersøgelser viser at batterier og deres energiforbrug i produktion, og deres energidensitet, og deres levetid forbedres med flere procent om året.
– At der drages sammenligninger med fossilbiler hvor datamateriale blot er taget fra fabriksdata, selvom det de senere år er blevet afsløret at dieselbilfabrikanter har en alternativ tilgang til sandheden..

Og nej jeg har ikke læst alle de rapporter som metastudiet bygger på, og jeg har ikke nøje studeret alle deres disclaimer noter, og overvejelser og diskussioner af deres metode. Men jeg har fulgt udviklingen af batteriteknologi de seneste år og er helt tryg ved at rapporten er forfejlet og ikke kan bruges til at generaliserer hverken batteriproduktion eller energisammensætning i den produktion.

Det aftryk som der er fra de enkelte konkrete batterier er det som må være af interesse, da det ellers er hips om hap om det er produceret under problematiske forhold og med ringe kvalitet og med dårlige CO2 regnskab, eller der er tale om en batteriproducent der bevæger sig mod 100 procent solenergi og 100 procent genbrug af gamle batterier. Altså man kan heller ikke bruge det til noget hvis nogen tog et snit af alle typer af køleskabe, og blot under et sagde de bruger for meget strøm i drift og laver ulykker under produktionen og når de smides til storskrald. Uden at tage højde for energimærkning og de forskellige landes lovgivning indenfor produktion og affaldshåndtering osv..

Derfra kan det så konkluderes at denne rapporttype baseret på metastudier har en svaghed der gør det svært at bruge til at give en korrekt anbefaling af batterier, dels fordi der er tale om ukonkrete data, og fordi der er tale om relativt forældede data i en branche der udvikler sig meget hastigt. Om ganske få år vil Tesla stå for halvdelen af batteriproduktion i verden og deres batteri fabrik har som mål at blive drevet med 100 procent fossilfri energi.

Opdatering: https://ing.dk/artikel/elbiler-slaar-dieselbiler-selv-lande-med-sorteste-stroem-207803

https://www.ft.com/content/d14b6c8a-c61e-11e7-b2bb-322b2cb39656

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Videnskab og metode, Videnskabsformidling og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s