SpaceX opsamling: 3 opsendelser 2 landinger og Dragon retur indenfor 14 dage

Rumfartøjet Dragon returnerede den 3. juli efter et månedslangt ophold på den International rumstation. Det er første gang det er lykkedes for et privat selskab at flyve to ture med samme rumfartøj, og det er endnu en vigtig milepæl i SpaceX målsætning om at udvikle billig rumfart.

Det seneste 14 dage har også budt på tre opsendelser, heraf en med genbrug af første trin. De to første opsendelser var også med landing af første trin, henholdsvis i Stillehavet og i Atlanten.

De mange næsten samtidige begivenheder på mange forskellige rumhavne og platforme er en gigantisk præstation for det relativt unge rumfirma og man kan næsten begynde at tro på at alle de andre mål for resten af året, vil lykkes. Herunder at de vil sende en gruppe rundt om Månen bare for sjov, i en helt ny bemandet udgave af deres Dragon rumfartøj.

Den ødelagte rumhavn 40 i Florida forventes tilbage i drift i løbet af et par måneder, og deres projekt med at nå en opsendelse med Falcon Heavy i efteråret og en testtur til Mars ved et kommende vindue i sommeren 2020 (tidligere var det annonceret at de ville nå det allerede i foråret 2018), samt en snarlig første test af deres eget Internet/kommunikationssatellit program. Alt ser efterhånden ud til at klappe for rumpionererne. Og antageligt vil de kunne revolutionerer satellitmarkedet og planetudforskningsmissioner på lignende måde som de har vist det er muligt at bringe moderne teknologi og fremstillingsmetoder ind i raketudvikling og reducerer omkostningerne til en tredjedel eller mere. For flere detaljer om SpaceX planer se interview med Elon Musk på ISS R&D conference 19. juli 2017. Af flere detaljer der var annonceret var at de ønskede at bringe rejsetiden mellem Jorden og Mars ned på tre måneder. Det er en relativ hastighed på små 115.000 km i timen, men af disse skal man huske at Jordens omløbshastighed altså starthastigheden for et rumskib i kredsløb om Jorden er ca. 105.000 km/t – så er det straks mere vanskeligt at tage farten af og lande på Mars og endnu mere vanskeligt at komme tilbage fra Mars på tre måneder. Hele Marsprojektet er i øjeblikket ved at komme ind i den fase hvor det økonomiske spiller en afgørende rolle i projekteringen. Der var også nyt om Falcon Heavy der er gået fra en skitse til en mere grundig analyse og nu snart står som en helt ny type rakket og ikke blot tre Falcon 9 der er bundet sammen. Det var tilsyneladende ikke oprindeligt regnet ind at der var brug for en forstærket og mere robust konstruktion når der var mere af alting.

Uanset. Den private forretning for kommunikationssatellitter ser i hvert fald ud til at de er klar til at satse på Spacex, de kommende år står de til at vinde halvdelen af alle verdens kommercielle opsendelser, i deres vægtklasse. Det er naturligvis kun et spørgsmål om tid inden at de andre selskaber har lært lektien og udvikler billigere raketter der kan konkurrerer. Indtil nu kravet været sikkerhed fremfor pris, og i det nye marked for mindre og billigere satellitter er pris mindst ligeså vigtigt som stabilitet.

Gense opsendelserne fra den 23. juni, 25. juni og 5. juli 2017

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.