Stort tillykke med #Valerian and the City of a Thousand Planets

Valerian er en super god film! Og en fantastisk science fiction!

Vi er inviteret med Luc Besson ud i rummet et par hundrede år ude i fremtiden, hvor de to agenter Linda og Valentin er på en mission for at stjæle et særligt dyr tilbage til “federationen” en samlet regering for en gruppe planeter. Det lille dyr kan replikere det den spiser, altså f.eks. spiser den en perle kan den producere en bunke perler. Det sted hvor agenterne skal finde dyret er i en anden dimension hos en kradsbørstig kæmpe, og… så er vi igang med et forrygende rumeventyr der har det hele.

Hele projektet er lykkedes – fra de fantastiske kulisser til de politiske intriger og deres mange ofre, til de underfundige og fantasifulde skabninger. Dialogen og skuespillet og kemien sidder også lige i skabet.

Og Rutger Hauer toner frem i en lille birolle. Og lidt ligesom med Brion James i Det femte element, giver filmen på denne måde en tribut til en af de store skuespillere indenfor genren. Og der er Bowies Major Tom og masser af andre små henvisninger og referencer.

Der er også masser af pop og en skør turist guide og monstre og meget mere. Det hele er filmet og skruet sammen som flere historier i én hvor det hele bindes smukt sammen til sidst. Og vær scene får tid og lov til at folde sig ud.

Jeg var lidt bange for at instruktøren Luc Besson havde mistet evnen til at lave gode spektakulære film, fordi for mig var Lucy både som film og historie en sørgelig omgang. Som jeg opfatter det har han stået for fem gode film: 1997 Det femte element, 1994 Leon, 1990 Nikita, 1988 The Big Blue, 1985 Subway. Men med denne film er han tilbage i sit rette Element.

Læs også om tegneserierne.

Nogle anmeldelser:

Geeks Guide
The Guardian

Spoilers:

Af de forskellige komplekse historier er sagen om en krig i rummet, der tilfældigt kommer til at betyde udslettelsen af en mindre planet, ikke rigtig forklaret. Det er faktisk i sig selv et modigt valg, fordi alle ønsker sig en forklaret krig med gode og onde og en klar mission og en ren sejr. Men her beskrives krigens historie og deltagere kun vagt, og da sejren vindes er den langt fra ren og uden ofre.

Ved et sammentræf lykkedes det for nogle få beboere at overleve planetens endeligt og de rejser som skibbrudne og lærer sig at overleve til de tilfældigt samles op af en skrotsamler og kan snige sig ombord på den interplanetariske rumby Alfa. Her er alle de moderne referencer til illegale emigranter og flygtninge fra lande ødelagt af krig. Og dette fantasifolk ligner en lille smule eventyrfolk som elvere eller indfødte fra Avatar, men det er også rigtig fint som det viser sig at de rent faktisk lykkedes med at rede sig selv og bygge en kæmpe hangar til et rumskib der kan være en ny begyndelse for deres folk. Det er også et modigt valg. I stedet for at en eller anden hvid mand viser vej til civilisationen, har de lært sig selv at overleve ved at studere og praktisere.

Den fjollede romantiske historie er slet ikke dårlig, og den er helt klart et forsøg på at ramme en slags tidsløshed, for romancer går nok ikke af mode. Det sjældne er, at her er åbenlys tiltrækning og flirten hele filmen igennem, ingen hurdler der skal overvindes før et umage par finder hinanden eller nogen andre klicher, det er to unge mennesker der er tydeligt forelskede og roder sig ud i den ene mere halsbrækkende omvej efter den anden for at rede hinanden. Og det er snedigt fortalt på en måde så vi alvidende publikummer for alle mulige fordomme om dem og ikke kan greje om man skal holde af dem.

Slutspillet er en fin vinkling på den intelligente dræberrobot der afventer ordre og den skøre general der vil beskytte sit eftermæle. Den type af våben vil komme i en nær fremtid.

Tilbage er der kun at håbe at der er penge til flere filmprojekter fra Linda og Valentin universet og ellers ønske hele holdet et stort tillykke og sige Tak.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Stort tillykke med #Valerian and the City of a Thousand Planets

  1. Pingback: Valerian and the City of a Thousand Planets | Lysets hastighed

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.