SpaceX tilbage på Space Launch Complex 40

SpaceX er blevet færdig med renovering af SLC-40 i Florida, efter rumhavnen sprang i luften sidste år, og kunne i december opsende den første raket fra platformen i 15 mdr.. Firmaet har nu samtidig færdiggjort platform 39A til deres Falcon Heavy test i januar 2018.

Siden jeg sidst skrev om SpaceX i juli har de opsendt adskillige satellitter:

CRS-12 Launch 14. august
Formosat-5 24. august
Orbital Test Vehicle 5 7. sept.
Iridium-3 9. Oktober
Echostar 105 / SES-11 11. oktober
Koreasat-5A 30. oktober
CRS-13 15. december

Senest med genbrug af både første trin af raket og dragon rumskibet der bruges til at forsyne Den internationale rumstation.

Der er planlagt endnu en opsendelse i 2017 og så kommer de op på 18 opsendelser i 2017 og SpaceX vil derfor næsten nå en af årets målsætninger der var på 20 opsendelser. Af de 18 er de 15 sket med landinger af første trin! Og med de begyndende genbrug må selv de mest skeptiske indrømme at det er fremtiden for rumfart. SpaceX forventes at kunne sluge hele verdensmarkedet for mellemklasse satellitter indtil resten af industrien indhenter genbrugsteknologien.

Det der ikke er lykkedes for SpaceX er test af deres nye dragon rumfartøj til bemandede flyvninger Og de når da slet ikke deres annoncerede udflugt til Mars i foråret 2018. Det hænger bl.a. sammen med at de ikke blev klar med Falcon Heavy. Lykkedes de første testflyvninger med den i januar, så er vejen banet for udviklingen af bemandet rumfart og deres annoncerede bemandede flyvning rundt om Månen.

Hvad vi heller ikke har hørt så meget om er SpaceX eget forsøg med kommunikations- og Internetsatellitter. De havde annonceret de var klar til en første test i slutningen af 2017, og derefter ville gennemføre flere test i 2018 og være klar til egentlig produktion 2019 og global dækning i 2014. (The Verge)

Det er altså ikke fordi at de ikke leverer på deres ideer, men de når det aldrig til de deadlines de selv annoncerer. Opmærksomhed på SpaceX løfter om hurtige fremskridt er efterhånden så fortærskede at de har mistet deres begejstringsevne og det har en tendens til at skygge for de reelt hurtige kæmpeskridt de har taget på andre områder og det er lidt synd.

Sidste tur i december lykkedes super fint, og gav samtidig en masse spekulation fordi raket blev sendt op så den nåede at ramme sollyset ved kanten af rummet. Det gav fantastiske billeder og en masse UFO alarmer 🙂

 

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.