SF Film 2018

Som vanlig omtaler jeg et par af de Science fiction film der kommer i danske biografer, selvom det i år mere ligner eventyr… Og det er ikke en komplet liste, f.eks. er superhelte og abernes planet udeladt, det samme er Jurassic og agentfilm.

Der er et par lovende film i sf-genren at glæde sig til i 2018, i hvert fald er 3 af de store instruktører kommet på banen, så om ikke andet vil det se super godt ud. Særligt glæder jeg mig til Mortal Engines, der ligner noget taget ud af Mad Max og kombineret med Howl’s Moving Castle og et pift Alastair Reynolds (Jeg ved godt at bøgerne er skrevet af Philip Reeve). Stadig venter jeg på den type Science fiction film der tegner en lys og venlig fremtid… jeg opdaterer hvis den viser sig. Og ellers kan man fejre 50 året for Rumrejsen år 2001. 🙂

Downsizing
The Shape of Water (imdb) (omtale)
Pacific Rim 2, en unødvendig omgang med transformer tendens. Dog seværdig.
Ready Player One (imdb) (omtale)
Solo: A Star Wars Story (omtale)
Hotel Artemis (imdb) filmen er ikke kategoriseret som SF, men “near-future” dystopi.
Alita: Battle Angel (imdb) Obs denne er nu flyttet til 2019.
Mortal Engines (imdb)
The Predator (imdb)
Kin (imdb)
A-X-L (imdb) kikset amerikansk ungdoms film med Robot Hund

Andre film at se frem til
Alpha – Historien om menneskets første venskab med ulve
Isle of Dogs – Wes Anderson stop motion. Det virker som om det kunne være en rigtig god film, men desværre er store dele på japansk (uden undertekster), hvoraf kun dele bliver tolket. Det er med til at trække tempoet ud og det bliver en anelse kedeligt. Selve historien er en slags dystopisk science fiction, og der er da også nogle robothunde, et smart oversætter headsæt og droner af en slags. Mere bliver det aldrig til.
Luis and His Friends from Outer Space – Tysk børnevenlig animation med et dansk bidrag.
Tomb Raider – Vikander er sej (det er desværre ikke en supergod film fordi historien simpelthen ikke er ordentligt funderet, den er baseret på et computerspil, men Vikander er go og jeg håber at nogen vil skrive en god historie til hende).
De Utrolige 2 – Annimationsfilm – Det er Jack Jack der er i centrum i denne film, samt en meget smart bil. Men det bliver næsten for meget det hele.
First Man – Film om Neil Armstrong

Måske også
Maze Runner 3: The Death Cure
Iron Sky: The Coming Race
Cloverfield (selvom det mest virker som en væmmelig gyser).
Annihilation (selvom det mest virker som en væmmelig gyser).
I Think We’re Alone Now
I Kill Giants – er en amerikansk film af den flinke Århusianske instruktør Anders Walter. Den får en smule høvl fordi dens trailer og plakaten og fantasy betegnelsen er helt ved siden af og giver en falsk præmis. Filmen er egentlig udmærket og kan godt tåle at blive nævnt sammen med lignende film som Fisher King, Bridge to Terabithia, A Monster Calls, Min nabo Totoro, osv., for den sags skyld kan man også nævne hans egen kortfilm Helium (2013) der trækker på Brødrene Løvehjerte i en Laputa variant. Det er er fælles for disse film er mennesker søger ind i livagtige selvskabte fantasier for at takle livets pådragelser. En særlig ting er at der kun er kvinder med i filmen.
Distorted
Replicas (imdb)
A Quiet Place (selvom det mest virker som en væmmelig gyser).
The Darkest Minds (psykisk power ungdoms bogserie)
Vildheks, dansk filmatisering af eventyrbøger.
Mary Shelley, om forfatterinden bag Frankenstein. Uvist om den dukker op i Danske biograffer… (imdb)

maryshelley

Film der ser væmmelige ud
A Wrinkle in Time (Jeg er dog klar til at blive positivt overrasket, men ‘Et spring i tiden’ får ikke dansk biografpremiere alligevel.).
Redline (2009) – Syret anime med sexistisk element
Mission Impossible, disse varianter over agentfilm har det hele, undtagen et sammenhængende plot, intet giver reelt meget mening.
Skyscraper (imdb) filmen er ikke kategoriseret som SF, men den omtalte skyskraber er meget tæt på at være det. Shanghai Tower med et twist. Det futuristiske bruges dog kun lidt og der er mest tale om klassisk katastrofefilm, en relativt seværdig en af slagsen.

Udenfor biografen og hjemme i stuen kan man måske lytte til podcast og se tvserier.

F.eks. er der kommet en serie i 6 afsnit om science fiction der kan ses på dr.dk
Geek’s Guide
Westworld
Altered Carbon
Philip K. Dick’s Electric Dreams (10 af hans noveller genindspillet som en antologi)
Black Mirror
Maniac
Extinction
Anon (2018)
(Men, jeg bryder mig faktisk ikke om Netflix konceptet, det er lidt som google og facebook og den type virksomheder, hvor de dybest set stræber efter “world domination” og zombiagtig flimmerafhængighed, og der er monstrøs militaristisk vold og sexisme i lange baner som værktøj).

I år har også ing.dk fundet plads til at omtale film og serier.

Black Panther superheltefilmen er faktisk nogenlunde. Jeg bryder mig ikke om det “ædle vilde” og påklistrede royale udtryk som man giver hele filmen, og der er alt for mange dumme slagsmål. Men den overordnede historie er interessant nok, og underholdene er det i hvert fald.

Mens Avengers: Infinity War, er de første 2 timer af en film der slutter til maj 2019. Og inden da skal der lige introduceres nye nøgle figurer med film til Captain Marvel.
De første to timer var mere eller mindre ubegribelige – også selvom jeg har set et passende udvalg af de 18-19 biograffilm mm. der er kommet i serien de sidste 10 års tid – og (SPOILER), Avengers tabte denne runde da de næsten alle led af tilbagefald til uduelighed og hybris. Teenager på den dårlige måde. Så det vil blive interessant at se hvordan Marvel Studios vil få samlet trådene og finde den tidsmaskine der kan gøre det hele godt igen. Og hvordan passer Ayesha ind i historien, hun er introduceret i Guardians of the Galaxy 2, som præstinde for den gyldne Sovereign race der i sin søgen af genetisk perfektion har udviklet et væsen de kalder Adam.

Sovereign captain marvel

Er du helt ny til Marvel serien kan du nøjes med at se film der introducere de såkaldte “infinity sten”, før Avengers: Infinity War:
Iron Man (2008)
The Avengers (2012) – The Space Stone (Tesseract) og The Mind Stone
Thor: The Dark World (2013) – The Reality Stone (Aether)
Guardians of the Galaxy (2014) – The Power Stone
Avengers: Age of Ultron (2015) – The Mind Stone
Doctor Strange (2016) – The Time Stone

Det er ikke alle superhelte og karaktererne der når at bliver introduceret i disse film, men man kan få en sådan ca. fornemmelse af hvad det handler om. Iron Man er en slags primær helt og den første film i serien, de øvrige introducerer både karakterer og de fem sten der kæmpes om. Den sidste sten (The Soul Stone) introduceres først i Infinity War.

The Wasp er en ret god film for genren, den slutter samtidig med Avengers: Infinity War, men ellers er det en fuldstændig selvstændig film.

Reklamer

Om hubertnaur

Særlig interesse i fri og åben adgang til viden
Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.